Birand'dan PKK ile karşılıklı ateşkes iddiası

Barzani ve Başbakan Erdoğan'ın PKK'ya yönelik eş zamanlı çağrılarını yorumlayan Birand, karşılıklı ateşkes sinyalleri var dedi...

GAZETECİLER.COM
M. Ali Birand, Ankara'da güne damgasını vuran Mesut Barzani ziyaretini değerlendirdi. Barzani ve Başbakan Erdoğan'ın PKK'ya yönelik eş zamanlı çağrılarını yorumlayan Birand, "ilk defa PKK ile Türkiye arasındaki karşılıklı ateşkes olabilir" dedi.

Birand, Barzani ve hükümet cephesinden yapılan "silah bırakma" çağrılarının bir ateşkes sürecinin hazırlandığı yönünde işaretler içerdiğini savunduğu yorumunda şöyle dedi:

"Yine ne olduğunu, perde arkasını size anlatmaya çalışayım. Ankara ile Irak Kürdistan'ı arasındaki ilişkiler hiç olmadığı kadar yakınlaştı. Çünkü iki tarafından birbirine ihtiyacı var. Irak Kürtleri Ankara'yı güvence olarak görüyor. İlerde Araplarla yaşayacağı olası sorunlarda ve saldırılarda Ankara'yı bir güvence olarak görüyorlar. Zira Irak'ta bölünme çatırdamaları görülüyor. Suriye konsunda da Barzani ile Ankara aynı görüştüler, Esad gitmeli diyorlar. Ama bunlar pazarlık, karşılıksız olmaz... Ankara'daki asıl pazarlık PKK üzerine yapılıyor. Barzani 'ben PKK'yı bölgeden atarım' diyemiyor. Ama uyarıyor, 'artık yeter bir sonuca gelin' diyor. Sanki karşılıklı bir ateşkesi andırırmış gibi bir hava doğdu. Barsani'nin sözleri önemli. 'PKK savaşı sürdürürüse barındıramam' diyor ama Türkiye'nin de bazı adımlar atmasını bekliyor. Ne olursa olsun bölgede önemli ve ilginç gelişmeler yaşanacak..."