Birand'dan ilginç Suriye kehaneti...

Birand, Beşar Esad'ın kısa zamanda gidici olmadığını söylerken "Esad, faturan bir kısmını kendi toplumuna bir kısmını da bize ödetecek" dedi...

GAZETECİLER.COM
Kanal D anchormani M. Ali Birand Krizin giderek derinleştiği Suriye'deki gelişmeleri yorumladı. Bakan Beşir Atalay'ın Cofi Annan ile yaptığı görüşme, sınırdaki çatışma ve Başbakan Erdoğan'ın "gereken yapılır" açıklamasını hatırlatan Birand gelişmelerin olumlu ve olumsuz olmak üzere iki yönü olduğunu vurguladı.

Ankara'nın krizde yüksek bir insiyatife sahip olduğunu hatırlatan Birand Beşar Esad'ın kendine güvendiğini ve kısa zamanda gidici olmadığını söylerken "Esad, faturan bir kısmını kendi toplumuna bir kısmını da bize ödetecek" dedi:

"Kafanız karışık değil mi? Ne olduğu tam anlaşılamıyor. Suriye krizi giderek şekil değiştiriyor ve olayın boyutları genişliyor. Başlıca aktör Türkiye. Bizim açımızdan Suriye'de yaşananların bir bölümü olumlu bir bölümü olumsuz. Olumlu yanı şu. Sorunu artık tek başımıza taşımayacağız. Özellikle artan mülteci akımına karşı BM'yi de işin içinde sokuyor Ankara. Yükü ve finansal harcamaları paylaşmak için girişimlerde bulunuyor. Olumsuz yanı ise Suriye'de işler uzuyor. Ankara bunu istemiyor. Esad'ın biraz önce iktidarı bırakmasını istiyor ve bunu bekliyordu. Ama olmadı hesaplar tutmadı. Esad kendine hemen İran, Rusya ve Çin'i cephesini kurdu. İçerde de sert silah kullandı, muhalefetin parçalı oluşundan da yararlandı ve ayaklanmayı bir oranda durdurdu. Yarın ne olacağı bilinmez. Eninde sonunda dayanamaz bırakır 6 ay sonra 1 yıl iki yıl sonra... Ama Esad'ın şu anki durumu sağlam. Esad bu krizi sürdürecek ve faturanın bir kısmını kendi toplumuna bir kısmını da bize ödetecek."