Birand'dan Gülen cemaatiyle ilgili iddia

TSK'ya can alıcı darbeyi vuran kesim Gülen cemaati... Birand'ın lafı getirip bağladığı nokta bu oldu...

GAZETECİLER.COM - Günün en ilginç yazısı Mehmet Ali Birand'dan geldi. Bir haftadır TSK üzerine yazılar yazan Birand, derin bir analiz yapıyor...
Bu olaylara Fethullah Gülen cemaatini de katıyor...
Gülen cemaatinin "mükemmel organizasyonu ile TSK'ya en can acıtıcı darbeyi vuran" kesim olduğunu öne sürüyor...

Türkiye Cumhuriyetinin, kısa bir süre öncesine kadar omuzlarda taşınan, her dediği yasa gibi algılanan, en prestijli, üstüne toz kondurulmayan bir kurumu sürekli didikleniyor.
 
Ortada tam bir hesaplaşma yaşanıyor.
 
Bir zamanların dev’i, birden bire etrafının yüzbinlerce insanla kuşatıldığını görüyor. Uzun değil, birkaç yıl öncesine kadar, karşılaştıklarından önlerini ilikleyen, şirin gözükmeye çalışan veya yolunun üstüne çıkmamaya gayret gösterenler şimdi, ellerinde küçük iplerle o dev’in elini kolunu bağlıyor.
 
Türk Silahlı Kuvvetlerine sürekli faturalar çıkarılıyor. Bunların bir bölümü gerçek, diğer bir bölümü de sahte, ancak neyin gerçek, neyin sahte olduğu da anlaşılamıyor.

(...)

BAŞLANGIÇTA AK PARTİ'NİN ASKER İLE
KAVGAYA NİYETİ YOKTU AMA...

İşin bu noktalara gelmesinin temel nedeni, 2006-2007 döneminde yaşananlardır. Eğer, Cumhuriyet mitingleri, darbe senaryoları, 367 olayı, Cumhurbaşkanlığına Gül’ün gidişinin engellenmesi girişimi, 27 nisan muhtırası ve nihayet AKP’ye yüzde 47 oy almasına rağmen kapanma davası açılması girişimi gelmeseydi, büyük olasılıkla bugünkü hesaplaşma olmayacak veya çok düşük düzeyde bir “demokrasiye balans ayarı” süreci ile yetinilecekti.

Başlangıçta, AKP’nin asker ile kavga etme niyeti yoktu. Aksine, belirli oranlarda TSK ile uyumlu kalmak ağır basıyordu.
 
2006-2007’de yaşananlar, AKP yönetimine “bunlar bizim kellemizi götürecekler” korkusu verdi. Birbiriyle ilgisi olmayan, hatta birbirine ters bakan kesimler bile ayaklandılar.
 
FETHULLAH GRUBUNUN MÜKEMMEL
ORGANİZASYONU
AKP’nin tüm politikalarını paylaşmasalar dahi, dünya görüşünü paylaşan kimi dinci, kimi gerçek şeriat yanlısı, kimi basit muhafazakar kesim ön aldı. Özellikle Fethullah grubu, yıllar boyunca TSK’nın korkulu baskısında yaşamanın birikimini net şekilde ortaya koydu. İçlerinde biriktirdikleri hislerini saklamadan kamuoyu ile paylaştı. Mükemmel organizasyonuyla da TSK’ya en acıtıcı darbeyi vuran kesim oldu.

(....)

İNTİKAM VE GÜÇ SAVAŞI

Yaşananları, “hukukun gecikmiş bir hesap soruşu, demokrasinin gereklerinin yerine getirilmesi” gibi nitelemek, bu toplumun zekasını küçümsemek anlamına gelir.

Hayır, ortada büyük bir hesaplaşma, intikam ve bundan sonra bu ülkedeki güç dengelerinin nasıl olacağının mücadelesi var.