Berktay ayrılan Taraf yazarına çaktı

1 Mayıs katliamından solcular suçlu diyerek Taraf gazetesinden Nabi Yağcı'nın istifasına neden olan Halil Berktay şimdi de o ismi dar fraksiyon geçmişinde yaşamakla suçladı.

GAZETECİLER.COM - "Birçok eski solcu geçmişte yaşıyor. En kötüsü, genel bir "sol geçmiş"te de değil, (tam Nabi Yağcı gibi) dar fraksiyon geçmişinde yaşıyor" diyen Taraf yazarı Halil Berktay köşesinden 1 Mayıs 1977 ile ilgili o sözleri neden söylediğini yazdı.

İşte gazeteden ayrılan TKP'nin son ve Türkiye Birleşik Komünist Partisi'nin kurucu genel sekreteri Nabi Yağcı'nın Taraf'tan ayrılışını da değerlendiren Berktay'ın yazısından çarpıcı bir bölüm:

"Daha önce de defalarca yazdığım gibi, şu ileri yaşımda artık tabulara, totemlere, kutsal ineklere, klişelere, rit, tören ve seremonilere, ikiyüzlülüklere, fikirleri köşesizleştirmeye, o da vardı bu da vardı bulanıklıklarıyla mavi boncuk dağıtmaya tahammül edemediğim için, sert ve acı konuştum.

Bizzat kendi tarihçemle hesaplaşmamı bitiremediğim için de, bu kadar acı ve sert konuştum.

Pişman mıyım? Hayır.

Ben de bilirdim, "sol da iyi şeyler yapmıyordu ama tabii derin devlet tertibini de ihmal etmemek lâzım" gibi, kimseyi rahatsız etmeyecek yuvarlaklıklarla meseleyi tehlikesizce geçiştirmeyi.

Ne olurdu? Kimseye dokunmaz, herkesin üzerinden aşar giderdi, ortaya (yani boşa) söylenen bu lâflar. Olağan karşılanır, rahatsızlık yaratmazdı. Bu cerahat ortaya dökülmezdi.

Bir haftadır söylenenlere bakıyorum da, değiştik değiştik denirken pek değişen yokmuş meğer. Birçok eski solcu geçmişte yaşıyor. En kötüsü, genel bir "sol geçmiş"te de değil, (tam Nabi Yağcı gibi) dar fraksiyon geçmişinde yaşıyor. 12 Eylül'ün solu dümdüz etmesinin üzerinden otuz küsur yıl geçmiş; hâlâ, çok net söylemese de, "her şeye rağmen en haklı bizdik" haleti ruhiyesi içinde yaşıyor.

(...) MİM (Memleketimden İnsan Manzaraları)’de Nâzım, solcu bir üniversitelinin ağzından “Bir çeşit balık / bir çeşit ağaç / bir çeşit maden gibi / memleketimizde bir çeşit insan yaşıyor ki” der, “ömrünün anlatılmaya değer / ve bir türlü unutulmayan hatırası : / muharebeler.” Bugün de birçoğumuz öyle eski solcularız ki, ömrümüzün anlatılmaya değer anıları hep 1960’lar ve 70’lerle ilgili. Yollarda nasıl yürüdüğümüz, kaldırımlardaki orta sınıf ailelerimizce nasıl alkışlandığımız, 6. Filoyu denize döktüğümüz, TUSLOG’u taşladığımız, Komer’in arabasını yaktığımız, patronlara ve faşizme karşı mücadele ettiğimiz.

BERKTAY DEVAM EDECEK 

Halil Berktay, solcuları suçlayan iddiasını ve yarattığı polemiği sürdüreceğinin de altını çizdi: "Şimdi bu noktaları, gerekirse haftalar boyu, zamana ve efora acımadan, tek tek ele alacağım."