Berkan polemik çıkaran soruyu sordu?

"Birlikte yaşamak istiyorsak, bugüne kadar ezilmiş olan Kürt komşularımızla aramızdaki eşitsizliği giderici bir şeyler yapmamız gerekeceğini de bileceğiz."

İsmet Berkan, Kürt sorunu bağlamında Ertuğrul Özkök ile yaptığı tartışmada Özkök'e yönelttiği bir soruyu bugün köşesinden yeniden sordu: 'Nasıl yaşayacağız birlikte mi, yan yana mı, ayrı ayrı mı?'

Birlikte yaşamanın sağlanabilmesi için yapılması gereken şeylerin bir bölümü için Özkök, 'Türk sorunu kabarır sonra' diyor. Gelen okuyucu tepkileri de bu yönde.

Galiba büyük çoğunluk, 'Nasıl yaşayacağız' sorusuna fazla düşünmeden 'Birlikte' diye cevap veriyor ama onların 'Birlikte' yaşamaktan anladıkları, 80 yıldır nasıl yaşanıyorsa öyle yaşanmaya devam edilsin şeklinde.

Oysa 80 yıldır birlikte yaşamayı başaramadığımız, Kürt kökenli komşularımızda bir 'eşitsizliğe uğruyorum, ayrımcılığa uğruyorum, bana ikinci sınıf muamelesi yapılıyor' hissi yarattığımız için neredeyse 30 yıldır 'düşük yoğunluklu savaş' yaşanıyor ülkemizde; bu sebeple onbinlerce eve ateş düştü, milyonlarca yurttaşımız etkilendi.

Demek ki birlikte yaşamak istiyorsak, (...) bugüne kadar ezilmiş olan Kürt komşularımızla aramızdaki eşitsizliği giderici bir şeyler yapmamız gerekeceğini de bileceğiz.

O 'şeyler'in bir kısmı, siyasi bağlamı olan şeyler: Ana dilde eğitim hakkı gibi, yerel yönetimlerin yetkisini artırıp merkezi yönetimin yetkisini kısmak gibi, silahlı mücadeleden vazgeçiliyorsa af ilan etmek gibi...

"'Türkle Kürt etle tırnak gibidir' demekten kolayı yok." diyen Berkan, yarınki yazısında ise öteki seçenekleri, yani 'yan yana' ve 'ayrı ayrı' yaşamayı detaylı bir şekilde irdeleyeceğini haber verdi.

Fatih Altaylı'dan Serhat Akın iddiası: Fenerbahçeli iki yöneticinin adları öne çıkıyor