"Berat Albayrak’ın tüm gayreti elimizdeki dövizlerin ülke içinde kalması"

Güneş yazarı Rasim Ozan Kütahyalı, "Berat Albayrak’ın da tüm ama tüm gayreti elimizdeki dövizlerin doğalgaz ithal etmek yerine ülke içinde yatırıma, Ar-Ge’ye ve teknolojik icatlara yönlendirilmesi meselesidir" dedi.

Güneş gazetesi yazarı Rasim Ozan Kütahyalı, bugünkü köşesinde"2020'lerde Türkiye nasıl cari fazla verecek?" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Kütahyalı "2020’lerin Türkiye’si için en mühim meselelerden birinin "yurtdışına akan dövizin ülkemizin cebinde nasıl kalacağı meselesi" olduğunu ifade etti.

Kütahyalı, iktisatçı Elif Nuroğlu'nu kaynak göstererek, Türkiye'nin şimdiye kadar doğalgazı önemli ölçüde ithal ettiği için hem satıcıya yüksek kâr payı ödediğini hem de doğalgazı girdi olarak kullanan üreticilerin kurlardaki değişimlerden etkilendiğini kaydetti.

Kütahyalı, Karadeniz'de bulunan 320 milyar metreküp doğal gazın 2023 yılı itibariyle bir yandan üretim maliyetlerini düşüreceğini, diğer yandan eskiden ithal edilen doğal gazın beşte birini 32 yıl boyunca ithal etmeyeceğini yazdı.

CARİ AÇIK DARALACAK

Kütahyalı'ya göre "bu etki cari açığı doğal olarak daraltacak. Eğer yeni rezervler de keşfedilir ve Türkiye’nin doğalgaz ithalatı önemli ölçüde düşer ve hatta hedeflendiği gibi Türkiye doğalgazda net ihracatçı haline gelirse, o zaman cari açık sorunu enerji kaleminde büyük ölçüde çözülecek."

BU GERÇEK BİR DEVRİM

Kütahyalı, şunlaır kaydetti:

"Berat Albayrak’ın da tüm ama tüm gayreti elimizdeki dövizlerin doğalgaz ithal etmek yerine ülke içinde yatırıma, Ar-Ge’ye ve teknolojik icatlara yönlendirilmesi meselesidir. Yaşamsal bir olaydır bu Türkiye için...

Berat Albayrak’ın sürekli ifade ettiği gibi cari açık problemini bitirmek ve cari fazla verebilmek Türkiye’nin iktisadi hayatında gerçek bir devrim anlamına gelecektir."