'Belaltından vurmak ne zaman gazetecilik oldu'

Özel hayatı cinsel çağrışımlarla gündeme getirerek bel altından vurmanın gazetecilikle bir ilişkisinin olmadığı açık

GAZETECİLER.COM - BDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü'nün, kadın arkadaşı Ayşe Nilüfer Zengin'le tatil fotoğraflarını yayınlayan Takvim'in "siyasi bir eleştiri" mi yaptığı yoksa "benzersiz bir gazetecilik başarısı"na mı imza attığı sorusu bugün Radikal yazarı Oral Çalışlar'ın köşesinde tartışılıyor.

Çalışlar, "Önce konuya gazetecilik tarafından bakalım" diyor ve şunları yazıyor: 

KÜRKÇÜ ELBETTE HABER OLUR AMA...

"Ertuğrul Kürkçü gibi siyasi misyonu olan insanların özel hayatları haber olabilir. Yanlarındaki kişilerin kim olduğu toplumun ilgisini çekebilir.

Önemli olan, haberin nasıl sunulduğu ve hangi amaçla kullanıldığıdır. Magazin haberleriyle öne çıkan bir gazete haberi şöyle bir başlıkla sunmuş: "Dağda kucak, plajda yatak."

Spotta ise şunlar yer alıyor: "BDP'li Ertuğrul Kürkçü, Şemdinli'de teröriste, Kaş'ta sevgilisine kucak açtı. Geceliği ... liralık otelde kaldı. Plajdaki yataklara uzanıp sık sık genç aşkının ..."

BUNUN ADI LİNÇ HABERCİLİĞİDİR

Kürt sorununda şiddet dilinin iyice öne çıktığı, gerginliğin tırmandığı bir ortamda, BDP'li bir milletvekiline yönelik böyle bir haber sunumu, "linç haberciliği"dir. Yok edici, hedef gösterici bir habercilik geleneğinin devamıdır.

Cinsel çağrışımlarla, siyasi hücumu birleştiren böyle bir "haber"in, haber olmanın çok ötesinde anlamlar taşıdığı açık. BDP'li Ertuğrul Kürkçü'nün hem siyasi hem insani bakımdan zor duruma düşürülmesi, köşeye sıkıştırılması amaçlanıyor.

Tabii, BDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için kamuoyunda psikolojik zemin çalışması yapıldığı da düşünülebilir.

Bu haberlerin ardından, sosyal medyada, Kürkçü ve kadın arkadaşına yönelik küfürlerle dolu, çok ağır bir hakaret furyası da patlak verdi.

YENİDEN BEDEL ÖDETMEYE ÇALIŞIYORLAR

Ertuğrul'u 40 yıldan fazla bir zamandan beri tanırım. Yaşamının çok uzun bir bölümünü cezaevinde geçirdi. Siyasi tercihleri nedeniyle ödediği bedeller ortada. Birkaç yıldır da Nilüfer'le hayatı paylaşıyorlar. Şimdi ise, Ertuğrul'a yeniden "bedel ödetmeye çalışan" bir toplumsal ortam var.