'BDP de Leyla Zana'nın çizgisine gelecek!'

Leyla Zana'nın Hürriyet röportajı ilginç yankılar alıyor. Zana'nın çıkışını yorumlayan Fehmi Koru canlı yayında iddialı öngörülerde bulundu...

GAZETECİLER.COM
Kürt siyasetinde soğuk duş etkisi yapan çıkışıyla hükümeti destekleyen medyada büyük heyecan yaratan Leyla Zana'nın Hürriyet röportajı ilginç yankılar alıyor.

Habertürk ekranlarında Ece Üner'in sorularını yanıtlayan Star yazarı Fehmi Koru, Kürt sorununda gelinen aşamayı ve Zana'nın açıklamalarını yorumladı. Zana'nın son 20 gün içinde yaşanan gelişmeler üzerinden böyle bir çıkış yaptığını kaydeden Koru, BDP'nin de Zana'nın çizgisine geleceğini iddia etti.

"BDP DE LEYLA ZANA'NIN ÇİZGİSİNE GELECEK"

"Kürt meselesinde aktörlerin kimler olduğu belli. Başbakan, Cumhurbaşkanı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu çözümden yana olan aktörler. BDP ve o çizgide acaba ne olacak? BDP kurumsal olarak bu sorumluluğu üstlenecek mi diye sorulurken Leyla Zana bir tavır koydu. Ben bunu çok önemsiyorum. Eğer BDP Leyla Zana'nın söylediklerinin altında bir söylem tercih ederse, BDP'yi dışlayan ama Zana çizgisini güçlendiren bir durum ortaya çıkabilir. İlk dea olarak taşlar yerine oturmaya başladı. İktidar, muhalafet ve Leyla Zana çizgisi... Zana'ya destek amacıyla başka Kürtlerden de bazı açıklamalar geldi. Taşlar ilk defa oturuyor ve ben buradan çözüm çıkabilir diye umutlananlardanım. Leyla Zana da 20 gün önce bunları söylemezdi muhtemelen. Ama 15-20 günlük süre bile durumu değiştirdi, CHP'nin çözümden yana konuşlanmasıyla süreç değişti ve yeni bir noktaya gelindi... Abdullah Öcalan ve BDP bunun gerisinde kalan bir tutum alırlarsa söylediklerinin etkisi kalmaz... Tam tersine muhtemelen onlar da Zana'nın çizgisine gelecektir... "

LEYLA ZANA ABD'DEN Mİ SUFLE ALDI?

Koru, Leyla Zana'nın ABD'den aldığı süfle ile bu açıklamaları yaptığı yönündeki iddiaları da değerlendirdi. "Zana'nın bu yönde bir hareket içinde olması doğru olmaz" diyen Koru "buna gerek de yok, doğrular ve yapılması gerekenler ortada zaten, ABD de herkes de görüyor" diye ekledi.

"ABD 90'lı yıllardan bu yana bunları söylüyor zaten. Leyla Zana'ya söylendiği söylenen mesajlar 90'lı yıllarda da veriliyordu. Silah aradan çıkmalıdır demek için ABD'li olmaya, Beyaz Saray'da yaşamaya gerek yok. Eğer Leyla Zana bunları ABD söylediği için benimsemişse bence yanlış bir iş yapmıştır. Ama Zana'nın bence ABD'yle görüşmekten ziyade son 20 yılda yaşananları değerlendirerek bu noktaya geldiğini düşünmek daha mantıklı gibi..."

ABDULLAH ÖCALAN'A EV HAPSİ GERÇEKLEŞEBİLİR Mİ?

Bülent Arınç
'ın silah bırakılması durumunda Abdullah Öcalan'ın İmralı'dan ev hapsine alınabileceği yönündeki çıkışını da yorumlayan Fehmi Koru bunun olası bir durum olduğunu söyledi. "Zaten konuşulması gereken sınırlı konulardan biri de bu" diyen Koru, Öcalan'ın ev hapsine alınmasının asker ölümlerinden daha iyi olacağına vurgu yaptı:

"Zaten konuşuluyor ev hapsi konusu... Eyleme de geçebilir. Eğer Türkiye terörü geride bırakacaksa, ileriye daha güvenilir ve istikrarlı bir şekilde yürüyecekse, bu bir insanın falanca yerde kalmasıyla kıyaslanamaz. İntikamcı hislerle yaklaşmak yerine çözümden yana pratik olarak yaklaşmakta yarar var... "