BBC ve New York Times gözaltıları nasıl gördü?

New York Times Gazetesi, son gözaltı ve tutuklamalarını ile yankılarını, "Subay göz altıları Türkiye'yi tedirgin etti" başlıklı haber analizinde değerlendirdi.

New York Times Gazetesi, son gözaltı ve tutuklamalarını ile yankılarını, "Subay göz altıları Türkiye'yi tedirgin etti" başlıklı haber analizinde değerlendirdi.

New York Times Gazetesi, Türkiye'deki son gelişmeler sonucunda "güçlü ordu ile hükümet arasındaki gerginliklerin önemli ölçüde tırmandığı"nı yazdı.
New York Times, son gözaltı ve tutuklamalarını ile yankılarını, "Subay göz altıları Türkiye'yi tedirgin etti" başlıklı bir haber analizinde değerlendirirken, "Güçlü ordu ile hükümet arasındaki gerginliklerin önemli ölçüde tırmandığı" yorumunu da yaptı.
Son göz altıların bir ilk oluşturduğunu ve ülkenin laik elit arasında "daha çok alarm yaratması beklendiği"ni de yazan gazete, ordunun darbe iddialarını güçlü bir biçimde reddettiğini kaydetti.
Genelkurmay Başkanlığı'nda orgeneral ve oramirallerin katılımıyla düzenlenen toplantıya da dikkat çeken gazete, darbe soruşturmalarının Ergenekon soruşturmasının "aşırı derece bölücü" olduğunu da savunarak söyle devam etti:
"Hükümeti istikrarlaştırmaya çalışanları cezalandırmaya yönelik çabalar çok popüler. Ancak hükümeti eleştirenlerin bazıları da, yargı içerisindeki hükümet yanlısı güçlerin öncülük yaptığı soruşturmanın, çeşitli çevrelerden, hükümete yönelik eleştirileri açıkça ifade edenleri cezalandırmayı amaçlayan siyasi manipülasyon aracı haline geldiğini söylüyorlar. AK Parti liderleri ise, soruşturmayı siyasi olarak öç almak için kullandıklarını reddediyorlar."

BBC'nin Ortadoğu analisti Roger Hardy, Balyoz operasyonunun ardından yaşanan tutuklanmaları nasıl değerlendirdi?

Yabancı basın, "Balyoz" soruşturması ve bu çerçevedeki gözaltı ve tutuklamaları yoğun bir biçimde değerlendirmeyi sürdürüyor. BBC'nin Ortadoğu analisti Roger Hardy, Türkiye'de darbe iddiaları ve son tutuklamaların, ordu ve AKP'nin yan yana yaşayıp yaşamayacağı sorusunun yanı sıra Batılı müttefikler açısından da Türkiye'nin nereye yöneldiğine ilişkin kaygılandırıcı soruları da gündeme getirdiğini belirtti. "Eğer, askerlerden sivillere doğru tedrici güç kayması, daha sakin bir atmosfer gerçekleşmiş olsa, ordu belki yeni rolü kabul ederdi" görüşünü de dile getiren BBC, "Adalet mi, intikam mı?" derken kutuplaşmanın daha da artmasının önlenmesi olasılığının şu an itibariyle zayıf gibi göründüğünü de savundu.
İngiliz yayın kurumu BBC, Ortadoğu analisti Roger Hardy imzasıyla "Türk ordusu, rahatsızlık verici kavşakta" başlıklı bir yorum yayımladı. Türk ordusu ile AKP arasında hiç bir zaman fazla bir "sevgi" olmadığı görüşünü dile getiren Hardy, generallerin AKP'nin, ülkenin laik sistemini altüst etmek için "gizli bir gündem"inin olduğuna inandığını öne sürdü.
AKP'nin de ordunun, Türkiye'nin AB üyeliği için esas olan demokratik reformlar konusunda "engel" oluşturduğunu düşündüğünü de savunan BBC, darbe iddialarının ve bu haftaki gözaltı ve tutuklamaların "gerginlikleri yeni bir düzeye çıkarttığı"nı belirtikten sonra şöyle devam etti:
"Bunlar, katı laik ordu ile İslamcı kökleri olan iktidardaki bir partinin barışçıl bir biçimde yan yana yaşayıp yaşamayacağı gibi temel soruları gündeme getiriyor.
Türkiye'nin Batılı müttefikleri açısından da ülkenin nereye yöneldiğine ilişkin kaygılandırıcı soruları da gündeme getiriyor."
BBC, anketlerin de daima ordunun en çok güvenilen kurum olduğunu gösterdiğini, ordunun 1. Dünya Savaşı'nın ardından üstlendiği rolü olmasa, modern Türkiye'nin de var olmayacağını belirtti.
Askerlerin 1960 yılından bu yana gerçekleştirdikleri darbeleri anımsattıktan sonra "Ancak 2002 yılında Sayın Erdoğan ve AKP'nin seçim zaferi, generaller için tümüyle yeni bir meydan okuma oluşturdu" yorumunu yapan BBC, önceki hükümetler aksine, AKP'nin tek başına iktidar olmayı başardığını, Türkiye'nin AB üyeliğine yönelik geniş kapsamlı siyasi ve ekonomik reformlar ile hem yurt içinde ve dışında alkış topladığını kaydetti.
Reform sürecinin de askerlerin siyasetten uzak tutmayı da amaçladığı vurgulanan yorumda şu görüşler dile getirildi:
"Eğer, askerlerden sivillere doğru tedrici güç kayması, daha sakin bir atmosfer gerçekleşmiş olsa, ordu belki yeni rolü kabul ederdi.
Bunun yerine bir dizi kriz, karşılıklı sert suçlamalara neden oldu ve hükümet ile generaller arasındaki ilişkileri aşındırdı."

-"ADALET Mİ, İNTİKAM MI?"

BBC, "Kutuplaşmanın daha da artması, önlenebilir mi? Şu an itibariyle bunun olasılığı zayıf gibi görünüyor" değerlendirmesini de yaptığı yorumda şu görüşleri de dile getirdi.
"Eğer sayın Erdoğan, (darbeler konusunda) daha çok bastırırsa bunun intikam almaya kararlı olduğu, giderek daha otoriter hale geldiği yönündeki eleştirileri güçlendirecek.
Ancak, güçlerini ve inandırıcılığının erozyona uğradığını gören generaller de, sıkışmış durumda."
Hesap sormak amacıyla AKP'ye karşı başlatılabilecek bir "savaş"ın, "ufukta inandırıcı bir siyasi rakibin olmadığı" için partinin üçüncü defa seçimi kazanmasını sağlayabileceğini de savunan BBC, "Ayrıca, genellikle saygı duyulan şimdiki Türk Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ darbelerin geçmişte kaldığını söylüyor" diye yazdı.
BBC, yorumuna "Hala geleneksel ülke koruyucusu rolüne sadık kalan ancak tarih akıntısının aleyhinde işlediğinin bilincinde olan Türk ordusu, kendisini rahatsızlık verici bir kavşakta bulunuyor" sözleriyle nokta koydu.
ANKA