Basın meslek örgütlerinde Odatv çatlağı!

Odatv baskını hükümetin medya üstüne baskı kurma hamlesi mi? Cüneyt Özdemir, gazetecilerin meslek örgütleriyle konuyu ekranda taşıdı...

GAZETECİLER.COM
Odatv
 baskınıyla derinlik kazanan basın özgürlüğü tartışmaları 5N 1K'da masaya yatırıldı. Cüneyt Özdemir'in hazırladığı program 'medyadaki farklı eğilimler neden ortak bir mesleki refleks gösteremiyor?' sorusunun cevabını aradı.

Programa farklı siyasal tercihleriyle ayrışan basın meslek örgütlerinin temsilcileri katıldı. Salih Memecan'ın başkanlığını yaptığı Medya Derneği'nden Suna Vidinli, Çağdaş Gazeteciler Derneği başkanı Ahmet Abakay, 12 meslek örgütünden oluşan G9 Platformu'ndan Doğan Kılıç programa katılan isimler oldular. 

"HÜKÜMET BASKISI DEĞİL ÜLKENİN DEMOKRATİKLEŞME SORUNU"

Suna Vidinli gazeteci kimliğiyle kendi adına konuştuğunu söyleyerek söze başladı. Odatv basılmasından sonra erken tepki vermektense bekleyip görmek gerektiğini belirtti. Şamil Tayyar, Mehmet Baransu gibi gazetecilerin yüzlerce yıl hapis cezasıyla yargılandıklarını hatırlatan Vidinli, 'bence olay hükümet baskısı değil, ülke olarak demokratikleşme sorunumuz var' dedi.

Vidinli üyesi olduğu Medya Derneği'nin Odatv baskını sonrası bir açıklama yapmamış olmasını da 'bekleyip görme' tercihiyle açıkladı.

"SORUMLULUK DA BASKININ KAYNAĞI DA HÜKÜMET"

Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Abakay ise Odatv baskınıyla yaşanan sürecin iktidar odaklı bir baskı süreci olduğunu söyledi. Vidinli'nin hatırlattığı gazeteci davalarının da hükümetin sorumluluğunda olduğunu söyleyen Bakalay şöyle devam etti:

"Biz dernek olarak yetkililerle yaptığımız görüşmelerde 'bu gidişle gazeteciler için yeni cezaevleri yapmanız gerekecek. Yasal düzenlemeleri acilen yapmanız gerekiyor' dedik. Hükümet tek başına bu düzenlemeleri yapacak çoğunluğa sahip olmasına rağmen bunu yapmıyorsa durumu nasıl açıklayacağız? O arkadaş nasıl açıklıyor merak ediyorum."