Başbakan'ın iletişim ekibi aksıyor (mu?)

Yıldız köşesinde Başbakan Erdoğan'ın iletişim ekibinden kaynaklanan bir dizi hatayı sıraladığı yazısında bir iletişim bilimci olarak bakın aksayan şeyleri nasıl listeledi?

GAZETECİLER.COM - ABD’de ne aldık, ne verdik bilemem. Bildiğim, iletişim kazalarıyla dolu bir gezi olduğu. Neyse ki bizim ülkemizde bu tür kazaları pek önemseyen yok.

Bu çarpıcı yorum Nuran Yıldız'ın kişisel web sitesindeki yazısından.
Yıldız köşesinde Başbakan Erdoğan'ın iletişim ekibinden kaynaklanan bir dizi hatayı sıraladığı yazısında bir iletişim bilimci olarak bakın aksayan şeyleri nasıl listeledi?

A HABER BAHANE OLDU

"Telefonum çaldı, A Haber’den arıyorlardı. Başbakanın ABD ziyaretini değerlendirmemi istiyorlardı. Hem doktora dersim hem de İstanbul’dan değer verdiğim bir konuğum olduğu için ABD seyahatine yakından bakmamıştım, kabul edemeyeceğimi söyledim.

Beni geç yayına alabileceklerini, bilgilenebilecek zamanım olduğunu söylediler. Onlar zariftiler ama ben de hiçbir şeyi üstün körü yapmayan biriyim, teşekkür ettim.

Aslında ısrarda haklıydılar. Televizyonlar, geyik muhabbetine hevesli “uzmanımsı”ların daral getirmelerinden sıkılmıştı. Bu konuda kafa yormuş birini istiyorlardı.

6 MADDEDE ERDOĞAN'IN ABD GEZİSİ

A Haber bahane oldu, ABD seyahatine yakından baktım. İşte bir iletişimcinin gördükleri:

1.
Belli ki, Beyaz Saray’la görüşmeler iyi geçmişti, yorgunluk ve rahatlık Başbakanın yüzünde yan yana duruyordu.

2.
Başbakanın gömlek rengi değiştirmek için böyle önemli bir geziyi neden seçtiğini anlamaya çalıştım. Mavi gömlek üzerine lacivert kravat, kendisini biraz daha az iddialı gösteriyordu. Büyük olasılık Obama ile görsel bir benzerlik istemediler. Oysa beyaz gömlek, beyaz gömlektir. Öyle kolay ikame edilemez.

3.
Obama’ya hediye olarak götürülen hat sanatıyla yazılmış “Barrack Hussein Obama” yazısı doğru bir seçim değildi. Obama,”Hussein” adını, Müslümanlığa vurgu yapması nedeniyle hiç kullanmaz. Her ortamda “Barrack H. (Eyç) Obama” olarak anons edilir. Başbakanın ekibi bu hatayı nasıl yaptı? (Bu ayrı bir yazının konusu.)

4.
Başbakan Erdoğan, Brookings Institute’deki söyleşide dedi ki “İlla ABD tipi başkanlık olması gerekmiyor. Dünyada 100’ün üzerine Başkanlık uygulanan ülke var. Bunları inceleyip bunlardan şöyle orta noktada bir başkanlık sistemi tezi çıkarılabilir.” Anlıyoruz ki Türk tipi başkanlık dediğimiz, bir tür aşure tipiymiş. Hepsinden biraz, hiç birinden tam değil.

5.
Neden başkanlık istediğini de açıklıyor konuşmasında, gerekçesi kendi varlığını inkar eden türden: “Mevcut sistemimizin bizi getirdiği nokta ortadadır” diyor. Kendi varlığı parlamenter sistemin sonucu olduğuna göre bu durumu sorunlu gördüğünü söylüyor!

6.
Emine Erdoğan’a hediye edilen “Diktatörlüğün Psikolojisi” kitabına ne demeli? Şaka gibi. Başbakanın ekibi burada da aksamış görünüyor.

ABD’de ne aldık, ne verdik bilemem. Bildiğim, iletişim kazalarıyla dolu bir gezi olduğu. Neyse ki bizim ülkemizde bu tür kazaları pek önemseyen yok.

Nuran Yıldız'ın yazısının tamamını okuyabilirsiniz.

Abdulkadir Selvi: İmamoğlu’nun diploması iptal edilir mi Hadi Özışk canlı yayında bombayı patlattı: İmamoğlu dosyası raftan hiç inmedi Ahmet Hakan: Erdoğan’ın hak ettiği bir övgü Ali Karahasanoğlu: Hastayım hakim bey, duruşmayı erteleyin CHP'de Özgür Özel'den üçlü görüşme çıkışı! Hadi Özışık'tan dikkat çeken açıklamalar Salih Tuna: Bu silaha yenildin mi kazanamazsın