Bartın Gazetesi 86 yaşında

86 yaşına basan Bartın gazetesi Cumhuriyet Türkiyesi'nin yayınını kesintisiz sürdürebilen en eski 3 gazetesinden biridir.

GAZETECİLER.COM - "İlkokula gittiğim yıllarda Bartın'da lise yoktu. Okumak isteyenler başka şehirlere giderdi. Bartın'da devlet lisesi 1964 yılında açıldı. Şimdilerde Bartın'da 23 lise var. Liselerde 7 bin öğrenci okuyor. 2008 yılında kurulan Bartın Üniversitesi, 3 fakülte, 3 meslek yüksek okulu ve 2 enstitü ile eğitim veriyor. 4 bine yakın öğrencisi var."

Bu satırların yazarı Milliyet yazarı Güngör Uras. Bartın doğumlu yazar "Benim ilkokula gittiğim yıllarda Bartın'da hastane yoktu. Alkole düşkün tek bir yaşlı doktor vardı. Şimdi 4 hastane, 2 özel tıp merkezi ve 200'ü aşkın doktor var.
Benim zamanımda o yoktu bu yoktu ama Bartın'ın yerel bir gazetesi vardı."
diyor ve şöyle devam ediyor 86 yaşındaki Bartın Gazetesinin macerasını anlatmaya: 

"İstanbul gazeteleri Bartın'a deniz yolu ile 3-5 gün gecikmeli gelir, Bartın'da yaşayanlar Bartın'da, ülkede ve dünyada olan biteni Bartın gazetesinden öğrenirdi. İşte o Bartın gazetesi geçtiğimiz günlerde 86 yaşına bastı.
Bartın gazetesi Cumhuriyet Türkiyesi'nin yayınını kesintisiz sürdürebilen en eski 3 gazetesinden biridir.
- En eski yerel gazete Adana'da 92 yıldır yayımlanan Yeni Adana gazetesidir. Bu gazeteyi kuruluşundan bu yana, ara ara başkalarına devretseler de Yüreğir ailesi çıkarmaktadır.
- İtalyanların işgalinde Emin Efendi'nin kurduğu Mazlum Adıson'un ve daha sonra baldızı Sevgi Taner'in yayımladığı Antalya gazetesi 88 yaşına bastı. Şimdilerde Ekrem Şen yayımlıyor.
- Milli Mücadele sonrası Atatürk devrimlerini savunmak için Cemal Aliş tarafından 1924 yılında yayımlanmaya başlayan Bartın gazetesini ise kurucusu Cemal Aliş'in İktisat Fakültesi mezunu oğlu Esen Aliş devam ettiriyor..

Yerel gazetenin önemi

Bartın gazetesi resmi ilan almadan, sadece özel ilan ve abone geliri ile yaşayan ender yerel gazetelerden biridir.
Yurtdışında ve içinde sadık bir okuyucu kesimine hitap eder. Ben babamın memuriyeti nedeniyle Bartın'da bulundum. Ama Bartın'dan ayrıldığımızdan beri Bartın gazetesi sayesinde Bartın ile ilgimi kesmedim.
Yerel gazetelerin önemine değinmekte yarar var. İstanbul'da yayımlanan büyük gazeteler (maalesef) yerel haberlere yer vermiyor. Gazetelerin Anadolu baskıları bayatlamış haberleri okuyuculara sunuyor. Bunun sonucu olarak İstanbul gazetelerine ilgi giderek azalıyor.

Güngör Uras'ın köşesinin tamamını okuyabilirsiniz.