Barlas'tan ilginç Muhteşem Yüzyıl önerileri!

Bu dizideki herkes aslında Meral Okay'dır' diyen Barlas senarist Okay'a ilginç önerilerde bulunuyor...

GAZETECİLER.COM
Sabah yazarı Mehmet Barlas, popüler dizilerden Muhteşem Yüzyıl'ın yol açtığı tartışmaları köşesine taşırken senarist Meral Okay'a ilginç önerilerde bulunuyor.

Dizide yaşanan bir çok mantık hatasının gündemden düşmediğini hatırlatan Barlas bütün bu hataları açıklayan basit izahta bulunmuş öncelikle. 'Bu dizideki herkes aslında Meral Okay'dır' diyen Barlas sonra da önerilerine geçiyor.

Kanuni de Hürrem de aslında Meral Okay'dır...

Show TV'nin çok izlenen başarılı dizisi "Muhteşem Yüzyıl"ın son bölümünde Kanuni Sultan Süleyman bir adamına "Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir/ Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir" demiş.
İzleyicilerden bazıları "İşte hatayı yakaladık" diye klavye başına geçip medyaya mesajlar göndermişler.
Çünkü "Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir/ Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir" dizeleri 1825-1880 arasında yaşamış Ziya Paşa'ya aitmiş... "Muhteşem Yüzyıl" ise Osmanlı'nın 16'ncı yüzyılında geçmekteymiş.
Bu "Hata"yı dünkü Star'da sevgili Aziz Üstel de şöyle ele almıştı:
"... Bu ünlü söz "Terkib-i Bend" adlı, Ziya Paşa'nın 1870 yılında yazdığı bir şiirden devşirilmiş tabii! Şimdi, Kanuni'nin 1566'da öldüğünü göz önüne alırsanız, toprağa verildikten 300 yıl sonra yazılmış bir şiirden alıntı yapmasını açıklamak mümkün değil tabii!
Ama bu dizi, Süleyman Demirel'in dediği gibi, gayri mümkünü mümkün kılmak üzerine kurulmuş!"

Onlar Meral Okay'dır...

Gerek bu "Hata"yı yakalayan izleyicilerin gerekse Aziz Üstel'in gözden kaçırdıkları bir gerçek var.
"Muhteşem Yüzyıl" bir tarih belgeseli değil.
Ne o Kanuni, Yavuz Sultan Selim'in oğlu Süleyman'dır, ne de o Hürrem, Lehistan'dan kaçırılıp İstanbul'a getirilen Alexandra Lisowska'dır.
Bu dizideki kişiliklerin tümünün anaları da babaları da ebeleri de, 21'inci yüzyılda yaşayan ve senaryoyu yazan Meral Okay'dır.
Yazar isterse Kanuni'ye İngiliz yazar David Nicolls'un "Başarının vergisi kıskanılmaktır" özdeyişini söyletir, isterse de Hürrem'i Marilyn Monroe gibi konuşturup "Ben takvim yapraklarında olmak istiyorum, ama zamanda olmak istemiyorum" dedirtebilir.
Geçmişte yaşayanların özdeyişlerini bugün kullanmak biz gazete yazarlarının ve genellikle siyasetçilerin işidir...

Yazının tamamı ve Barlas'ın Muhteşem Yüzyıl önerilerini okumak için
Fatih Altaylı'dan Serhat Akın iddiası: Fenerbahçeli iki yöneticinin adları öne çıkıyor