Bardakçı dedesinin Dersim sırlarını anlattı

Murat Bardakçı, Dersim katliamı sürecinde Elazığ valisi olan dedesinin konuya dair görüşlerini canlı yayında paylaştı...

GAZETECİLER.COM
Gündemin tartışmalı konusu Dersim katliamı bu kez Teke Tek'te masaya yatırıldı. Fatih Altaylı'nın Murat Bardakçı'yı ağırladığı programda Bardakçı, dönemin Elazığ Valisi olan dedesi Ali Cemal Bey’in Dersim hakkındaki görüşlerini paylaştı.

Dersim katliamından önce bölgeye şiddet içermeyen yöntemlerle yaklaşılması gerektiğini vurgulayan raporlar hazırlayan Ali Cemal Bey, dönemin önemli aktörleri arasında sayılıyor. Murat Bardakçı, dedesinin Dersim'de yaşananlara dair anlattıklarını canlı yayında paylaşırken "aradan çok zaman geçti artık söylemenin sakıncası yok" dedi. Bardakçı, dedesinin ve başka bazı bürokratların askeri harekata kesinlikle karşı olduklarını, Dersim'de yaşananları da 'büyük bir hata' olarak torumladıklarını söyledi.

DEDEM, DERSİM'İ EĞİTİM VE EKONOMİYLE TÜRKLEŞTİRMEK İSTİYORDU

"Biz dedemle çok konuştuk bu konuyu. Aradan çok zaman geçti artık söylemenin bir sakıncası yok. Dedem Şeyh Sait'in idamında da bulunmuş biridir, Diyarbakır valisidir o sırada. Dedem Dersim'de esas sorunun fakirlik olduğunu düşünürdü. Buraya silahla gittiğimiz takdirde hiç bir sonuç elde edemeyiz. Buraya eğitim, ekonomi gibi temel alanlarda yatırım yapmalıyız' demişti. Ama yine de şöyle bağlıyordu 'bunları ancak böyle Türkleştirebiliriz, Türkiye'ye katabiliriz' diyordu... Sadece bir kaç aşiretin sürgüne gönderilmesi gerekir diyordu, onları ikna edilemez buluyordu. "



AÇIKÇASI ATATÜRK'ÜN HABERİNİN OLMAMASI MÜMKÜN DEĞİL

"Açık söylemek gerekirse Atatürk'ten habersiz olması mümkün değil, böyle bir şey olamaz. Dersim kararnamelerinde Atatürk'ün imzası vardır. Celal Bayar'ın anlatımları da bu yönde 'atatürk vurun dedi biz de vurduk' demiştir... "

"DERSİM HALKI KÜRT DEĞİL TÜRKTÜR"

“Dedem, Dersim halkı Kürt değil derdi. Horasan taraflarından göç etmiş Türklerdir, sünnî değil Alevî olmaları ve inançları ve âdetleri de bunların aslında Türk olduklarını gösterir” derdi.