Balçiçek İlter
Habertürk
"Televizyonda öpüşme sahnesi mi var? Kapatma sakın, çocuğunla birlikte izle"
Bu cümleyi Habertürk yazarı Balçiçek İlter'e söyleyen isim konusunda uzman bir isim.
İstanbul Psikoterapi Araştırmaları Derneği (İPAD) Başkanı Doç. Dr. Kenan Eren. Profesyonellere verdiği "cinsel eğitim'' dersleriyle de tanınan bir isim. Yaklaşık 6 ay önce ailelerden gelen talep üzerine, dersleri ebeveynler ve çocuklarına da vermeye başladı. Bir de baktı ki, kendi deyimiyle "sıra uzadıkça uzuyor". Piyasada müthiş bir talep, ama aynı zamanda ehliyeti olmayan uzman enflasyonu var. Eren, çocuklara anaokulundan itibaren yavaş yavaş cinsel eğitim dersinin verilmesi yanlısı. Ona göre bu eğitim sayesinde cinsel istismarın, tacizin, şiddetin önüne geçmek mümkün... Ve ekliyor: “Toplum olarak cinselliğimizi öğrendiğimizde hayatımız güzelleşecek!”
Doç. Dr. Eren, toplumun cinselliğe bakışını ve çocuklara 'cinsel eğitim'in nasıl verilmesi gerektiğini anlattı... Balçiçek İlter de günün muhabiri oldu.
İşte Eren'in anlattıklarından dikkat çeken
bölümler:
Anne- babalar cinsel eğitime mesafeli...
Korkuyorlar ama çalışmalar ortada... Cinsel eğitim verilen ailelerin çocukları ile verilmeyenler arasında karşılaştırmalar bunlar. “Cinsel davranışları erkenden deneme’’ye eğitim verilmemiş ailelerin çocuklarında daha sık rastlanıyor. Bu kadar net! Siz bir şeyi tanırsanız, kendinizi daha iyi korursunuz. Bu makine nasıl çalışıyor? Öğrenin.
“Ben bir şey bilmiyorum” diyen çok...
Bilmesinler, önemli değil ama çocuklarına rahatça konuşma imkânı versinler, utanmasınlar. O zaman o çocuğun yetişkin hayatında daha sağlıklı bir hayatı olur. Televizyonda bir öpüşme sahnesi mi var? Kapatma sakın, fırsat gelmiş işte, üzerine sohbet et örneğin, gibi... Cinsellik 3 yaşından itibaren konuşulabilir. Çocuklara bütün organlarının neye yaradığı anlatılıyor ama cinsel organları hakkında bir suskunluk... “Neye yarıyor peki bu?’’ diye düşünüyor çocuk. “Kulağım nasıl işitiyor?”u öğrenme merakı ne kadar legalse, cinsel organının neye yaradığını öğrenmek de o kadar legaldir!
DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
-Çocuklarla cinsellik hakkında konuşmak, onların cinsel
eyleme olan dikkatini artırır ve erken deneyim yaşamalarını
kolaylaştırır.
YANLIŞ! Çocuğunuzla cinsellik konuşmak onun erken
ve bilinçsiz bir deneyim yaşamasını engeller
-Çocuklara cinsel bilgilendirme yapmak, onların
yaşayacağı bütün cinsel eylemleri onaylamak anlamına
gelir.
YANLIŞ! Cinsel bilgilendirme bu demek değildir!
-Çocuklar aileleriyle cinsellik hakkında konuşmak
istemezler.
YANLIŞ! Çoğunlukla isterler ama çoğu zaman ailelerinin tepkilerinden korkarlar.
-Cinsellik hakkında soru soran gençler genellikle cinsel
deneyim yaşamışlardır.
YANLIŞ! Pek çok genç sadece merak ettiği için cinsellik
hakkında konuşmak isteyebilir.