Aysever'den şaşırtan Orhan Pamuk iddiası!

Orhan Pamuk ile ilgili eski bir anektodunu paylaşan Aysever, ünlü yazarı zorda bırakacak bir iddiada bulundu...

GAZETECİLER.COM
Birgün yazarı Enver Aysever, köşesine taşıdığı çarpıcı bir iddia ile gündemde. Ünlü yazar Orhan Pamuk ile ilgili eski bir anektodunu paylaşan Aysever, Pamuk'u zorda bırakan bir iddiada bulundu.

Sivas katliamından sonra ünlü oyuncu Genco Arkal'ın katliamı konu alan bir tiyatro oyunu hazırladığını kaydeden Aysever, büyük emek verilerek hazırlanan oyunun amacına uygun bir şekilde galasını yapmak istediğini belirtti. Aysever'in yazısına göre geniş bir sanatçı ve aydın katılımına sahne olan galada esas şok ise Orhan Pamuk'tan gelmiş. Pamuk'un galaya davet edilmesine karşın daveti red ettiğini vurgulayan Aysever, ünlü yazarın gerekçe olarak ise "Orada bulunmam ideolojik olarak doğru olmaz" dediğini iddia etti.

Pamuk'un galaya katılmama gerekçesini eleştiren Aysever "Şimdi bir Masumiyet Müzesi var!" dediği ünlü yazarın Sivas için aldığı tutumu aydın ahlakı açısından eleştiri:

İşte Aysever'in yazısındaki ilgili bölüm:

Orhan Pamuk'un masumiyeti, Yılmaz Erdoğan'ın ezan sesleri arasına sıkışan entelektüel yaşantımız!

Genco Erkal aradı bir gün. O zaman “Aykırı Sorular” programını yapıyordum. Sivas’ta ki vahşeti eni konu tartışmıştık bir gece önce. Yeni görüntüler bulup, yayınlamıştım. Etkilenmiş usta aktör. “Bana görüntüleri versene, bu yıl Sivas olaylarından hareketle bir oyun yapacağım” dedi. Heyecanlandım elbet. Tiyatro sahnesi sadece gerçeği gösterir.

Genco Erkal’ın yazdığı ve sahnelediği “Sivas 93” oyunu işte böyle yola çıktı. Uzun ve güzel bir yolu oldu. Ülkede bu korkunç katliama isyan eden herkes gördü neredeyse oyunu. Acı sahneden dillendi. Tiyatronun diliyle anımsandı süreç. Abartıdan uzak, tertemiz tüm gerçek serildi toplumun önüne. Bir kaz daha sanatın gücünü gördük. Sivas’ta yaşanan vahşet, salondaki herkesin ruhuna, tenine, belleğine nakşedildi. Tiyatro dediğin budur işte!

GALAYA YAPILAN DAVET VE İNANILMAZ YANIT!
Oyunun gala gecesi için bir davet yaptı Fazıl Say. Dikkat çekmek ve etkiyi arttırmak için. İlk günden beri meseleye duyarlı bir sanatçı olarak, müzikleri yapmıştı. Orhan Pamuk, Türklüğü aşağılamak türü bir gerekçeyle linç ediliyordu o günlerde. Davalar da süründürülüyor, kafasına yumurtalar atılıyor, korkunç bir saldırıyla karşı karşıyaydı. Fazıl Say, Orhan Pamuk’un yanında durmuş ve bu iğrenç saldırıya direnmişti. Biraz da bu hukukla aradı Pamuk’u.

Say’ın daveti anlamlıydı elbet. Milliyetçi/Irkçı kesimlerce linç edilmeye çalışılan yazara hem sahip çıkmak, hem de toplumun tüm acılarında ortaklaşmak adına galaya davet ediyordu Pamuk’u. Gala gecesi birçok duyarlı sanatçı, düşünür, yazar orada olacaktı sonuçta. Elbet Pamuk’un varlığı da ses getirecekti. Ama Pamuk bu daveti geri çevirdi. Gerekçe olarak da ‘Orada bulunmam ideolojik olarak doğru olmaz’ dedi. 

Şimdi bir Masumiyet Müzesi var!

Yazının devamı için