Ayşe Karabat
Al Jazeera Türk
Kuzey Irak'ta uzun süredir bir "başkanlık"
krizi yaşanıyor. Başkanlık krizinin arkasında ise partilerin güç
paylaşımı için verdiği 'kavga' var. Taraflar
birbirlerini yolsuzlukla, uzlaşmaz olmakla, pahalı saat
kullanmakla, İran kuklası olmakla suçluyor.
Irak Kürtlerinin liderlerinden 68 yaşındaki
Barzani, on seneden beri Irak Kürt Bölgesel
Yönetimi'nin başkanı. Bu göreve 2005'te parlamento tarafından,
2009'da halk tarafından seçildi. 2013'de ise parlamento kararıyla
görev süresi iki yıllığına uzatıldı. Bu uzatma da 19 Ağustos
2015'te bitiyor.
Türkiye’yi ‘stratejik kapımız’ diye tanımlayan ve başkanlığını yaptığı Kürdistan Demokratik Partisi (KDP), Barzani’nin görev süresini bir kez daha iki yıllığına uzatmak istiyor. İran’a yakınlıklarıyla bilinen iki güçlü muhalefet partisi, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Gorran Hareketi ise böyle bir uzatmaya karşı. En azından KDP’nin etkisini kıracak tavizler almadan böyle bir uzatmaya karşılar.
KDP’yi destekleyenler, muhalefet partilerinin siyasi yöneticilerini İran’ın kuklası olmakla itham ediyor. Muhalefet ise KDP'lilerin kullandığı pahalı kol saatlerini eleştiriyor.
Kuzey Irak KDP, KYB ve Gorran Hareketi’nin birlikte kurduğu bir koalisyonla yönetiliyor ama siyasal ve toplumsal kutuplaşma, IŞİD ve ekonomik krizle karşı karşıya kalan bölgede hayati kararların alınmasını bile engelliyor.
Türkiye'de koalisyon tartışmaları ve Çözüm Süreci'nin bitişi tartışıladursun, Al Jazeera Türk Haber Editör Yardımcısı Ayşe Karabat, Erbil'deki 'kavganın' taraflarıyla görüştü.Dikkat çeken bu ile Ayşe Karabat günün muhabiri oldu.