Aydın Doğan bu parayı nerden buluyor?

Yeni Şafak yazarı İbrahim Kahveci bugün Doğan Grubu'nun teminat arayışında ulaştığı sonuçları sorgulamış. İlginç bir sorusu var kahveci'nin

GAZETECİLER.COM - Yeni Şafak'ın ekonomi yazarı İbrahim Kahveci bugün Doğan Grubu'nun teminat arayışında ulaştığı sonuçları. İlginç bir sorusu var kahveci'nin: Aydın Doğan bu parayı nerden buluyor?

"

Bakınız, Aydın Doğan'ın 1990'lı yıllarda borsada hatırladığımız ana şirketleri Milliyet Gazetecilik, Ray Sigorta ve Çelik Halat'tı. 90'lı yılların içerisinde Doğan Holding ve Doğan Yayın Holding de Borsaya açıldı. Hürriyet Gazetecilik ve Dışbank ise Doğan Grubu tarafından alındı. Ve 2000 yılı ile meşhur Petrol Ofisi alımı yapılmaya başlandı.

Aydın Doğan Grubu hakkında aklımıza takılan sorunumuz, aslında bu trafiği açıklayacak tabloyu eldeki şirketlerin mali durumundan göremeyişimiz. Yani küçük bir Milliyet varken koca bir Hürriyet alınıyor. Veya işi biraz rakama dökerek küçük ortaklar yönünden de düşünelim:

Doğan Grubu şirketlerinden Doğan Gazetecilik (içinde Milliyet Gazetesi de var), Doğan Rizzoli Dergi, Doğan Yayın Holding, Doğan Holding, Doğan dönemi Dışbank, Petrol Ofisi, Hürriyet Gazetecilik gibi şirketlerin 2000 yılı sonrası toplam nakit kâr payı ödemeleri 232,5 milyon dolar ediyor. Buna karşılık sadece Doğan Holding, Yayın Holding, Doğan Gazetesi'nin 2000 yılından 2009'a kadar bedelli sermaye artırımları ile topladıkları para 376 milyon dolara ulaşıyor. (Kaynak İMKB, sermaye artırımları ve temettü ödemeleri tablosu.)

Ortaklara ödenen kâr payı ile ortaklardan toplanan para arasında 145 milyon dolar net açık görülüyor. Ama işin bir de 2009 yılı var. Hatırlanacağı üzere Doğan Holding vergi cezalarının gölgesinde 183,5 milyon lira ve Hürriyet Gazetecilik de 92 milyon lira bedelli sermaye artırımı ile para toplamışlardı.

Kısaca 2000 sonrası Doğan şirketleri 560 milyon dolar almış, 232 milyon dolar vermiş. Veya 1 lira vermiş, karşılığında 2,4 lira para istemiş.

Sahi bu açıklar nasıl kapatılıyor? Nerden bulunuyor bu paralar? 1 verip 2,4 almak nasıl bir ortaklık ticaretidir?"