Ayağa kalkmakla yanlış mı yaptılar?

Başbuğ'un gazetecilere verdiği davet ve açılklama hala konuşuluyor. Sıra gazeteciler ayağa kalkarak doğru mu yaptı yanlış mı? sorusunda..

Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ'un verdiği davet çok konuşuldu, konuşuluyor... Şimdi sıra gazeteciler ayağa kalkarak doğru mu yaptı yanlış mı sorusunda.. Bu soruya Oktay Ekşi cevap veriyor. Hürriyet'in ağır topu Oktay Ekşi "sadece Cumhurbaşkanı için ayağa kalkılır" diyor.Yani Başbuğ'un salona girişi sırasında ayağa kalkan gazeteciler yanlış yaptılar...

(...) ÖNÜMÜZDEKİ günlerde tekrar tartışılacağı için kendi görüşümüzü açıklamak gereğini duyduğumuz bir konu var gündemde: Kimine göre "Gazeteciler görev yaparken protokol kurallarına tabi değildir. O nedenle -geçen gün Harp Akademileri'nde yaşandığı gibi- Genelkurmay Başkanı salona girince herkes ayağa kalksa bile gazetecilerin kalkmaması gerekir.

Çünkü gazetecinin konumu gözlemciliktir.

Kimine sorarsanız "Salona Genelkurmay Başkanı girerken oradaki herkes gibi gazetecilerin de ayağa kalkması doğru olur. Hatta alkışlara katılmaları da mümkündür."

Doğrusu bizim medya dünyasının tartışmayı ve net bir kanaate ulaşmayı ihmal ettiği konulardan biridir bu. O nedenle birkaç gün arkadan gelmiş olsak da tartışmaya katılmayı gerekli gördük.

"Ayağa kalkmak"la ilgili temel kural şudur:

"Devlet Başkanı'nın (ister Cumhurbaşkanı ister Kral/Kraliçe olsun) girdiği mekánda iseniz derhal ayağa kalkmanız gerekir."

Zaten o mekánda bulunanlara yüksek sesle "Sayın Cumhurbaşkanı'nın o mekánı onurlandırmak üzere oldukları" bildirilir. Bu durumda kadın erkek, büyük küçük, asker sivil kim varsa ayağa kalkar ve Cumhurbaşkanı yerine oturmadan kimse oturmaz.

Sizin "gazeteci" olmanız veya "basın toplantısı" nedeniyle orada bulunmanız Cumhurbaşkanı'nın bulunduğu ortamda bir şeyi değiştirmez.

Onun dışında hiç kimse için topluca ayağa kalkmak diye bir gereksinim yoktur.