Avatar gazeteciliği başka bir şey mi?

Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök'ün Cumartesi günü Avatar gazeteciliği diye tanımladığı yeni gazetecilik iddiasına Akşam yazarından yanıt var.

GAZETECİLER.COM - Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök'ün Cumartesi günü "Avatar Gazeteciliği" diye tanımladığı ve bundan sonra yazılı medyanın bu yöne doğru gideceği iddiasına Akşam yazarı Yurtsan Atakan'dan ilginç bir yanıt geldi..

Bir zamanlar Hürriyet gazetesinin internet sitesi ile ilgili olarak görev yapan ve gazetede bilişim yazıları da yazan Yurtsan Atakan yazısına şu cümleler ile başladı: "Süpermarket gazeteciliği, sitkom gazeteciliği kavramlarından sonra yeni bir gazetecilik kavramı daha attı ortaya Ertuğrul Özkök: Avatar Gazeteciliği... Ne var ki bu kavramın tanımında, süpermarket gazeteciliği ve sitkom gazeteciliği kavramları için yaptığı tanımlar kadar tam isabetli değil bu kez."

Atakan yazısına şöyle devam etti:
"Ertuğrul Özkök'ün avatar gazeteciliği dediği yayıncılık türü, aslında uzun bir süredir "yeni medya" olarak adlandırılarak tartışılan yayıncılık.

Avatar kelimesinin İnternet'te kullanılış biçimi, İnternet kullanıcısının İnternet üzerinde bürünmeyi seçtiği kimlik anlamına geliyor. İnternet kullanıcılarının bir bölümü İnternet'te gerçek hayatlarındakinden farklı bir isim, farklı bir görüntü ve farklı bir karakterle var olmayı seçiyorlar. Avatar işte tüm bunların toplamı olan yeni kimliklerine verilen ad.

Kullanıcı tarafından yaratılan içeriğin kullanımı 'yeni medya'nın en önemli özelliklerinden biri. Kullanıcı içeriğinin bir bölümünün altında avatar imzaların olduğu da bir gerçek. Öte yandan takma isimle yazı yazmak gazeteciliğin ilk yıllarından beri başvurulan bir yöntem. İnternet sayesinde doğası değişmeye başlayan gazetecilik türüne, avatar gazeteciliği adını takmak bu nedenle uygun değil. Avatar kullanımı İnternet'le birlikte evrim geçirmekte olan gazeteciliğe has bir yenilik değil."

Yurtsan Atakan
'ın köşesinin tamamını okuyabilirsiniz.

İndirim Sezonlarında Akıllı Alışveriş: En İyi Fırsatları Yakalamanın Yolları