Aslı Aydıntaşbaş

Milliyet

GAZETECİLER.COM - Biliyoruz Aslı Aydıntaşbaş Milliyet muhabiri değil, gazetenin köşe yazarı. Ama bugün köşesinde yer verdiği bilgiler, gazeteciliğin köşe yazarı da olsa muhabirliğe dayandığının kanıtı gibi.

Beyrut'ta kaçırılan iki Türk pilotun serbest kalması için yürütülen sürecin perde arkasını anlatan Aydıntaşbaş, Ankara'nın Suriye, İran ve Lübnanlı aşiretler nezdinde sessiz bir diplomasi başlattığını yazdı.

İLK ADIM KONUYU GÜNDEMDEN DÜŞÜRMEK

Aydıntaşbaş'ın yazdıklarına göre stratejinin ilk ayağı, konuyu 'gündemden düşürmek.' Çünkü Dışişleri yetkililerine göre kaçırma vakalarında pazarlıklar, düşük profilli giderse daha hızlı sonuç veriyor. Son 11 yılda 158 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kurtarıldığını belirten yetkililer, THY pilotları için MİT ve Dışişleri'nin 'back channel' adı verilen perde arkası müzakereleri yürüttüğünü belirtiyorlar.

Aydıntaşbaş'a göre Beyrut'ta kaçırılan iki Türk pilotun akıbeti, MİT ve Dışişleri'nin son iki gündür resmi Lübnan hükümeti, ülkenin önde gelen aşiretleri, Lübnan'da nüfuz sahibi olan İran ve Suriyeli muhalifler üzerinden yürüttükleri resmi ve dolaylı müzakerelere göre şekillenecek.

Köşe yazısında diplomasi koridorlarındaki ilginç gelişmeleri yazan Aydıntaşbaş da günün muhabiri olmayı haketti.