Aslı Aydıntaşbaş için...

Grasham Kuramı nasıl ki yıllardır geçerliğini koruyorsa; “Ucuz asili her zaman döver” kuralı da o kadar kalıcı olacak yaşamımızda…

Aslı Aydıntaşbaş bugünkü Milliyet’te “Ucuz asili döver” başlığı altında yayımlanan makalesinde soruyor:

“…. bu seçim bize kendimizle ilgili ne öğretti?”

Ve…

Cevabını da şöyle veriyor:

Biiiir, topluca ne kadar çirkinleşebileceğimizi gördük. Geçen haftalarda miting meydanlarındaki o atmosferi hatırlasanıza... Siyasi parti ayrımı yapmadan söylüyorum: Meydanlardaki üslup, hakaretler, ithamlar, Fransız devriminde giyotine giden ahalinin coşkusuna benzer bir heyecan dalgası yarattı kitleler üzerinde. İnsanlar, liderler vurdukça keyiflendi. Akşam haberlerini Karagöz-Hacivat seyreder gibi izlemeye alıştılar. Siyaset her zaman serttir ama bizde siyaset sadizm boyutuna çıktı.
Bu, sadece siyasetçilerin suçu olamaz. Saldırganlık, kabalık onların tekelinde mi; yoksa kürsüye çıkan o adamlar aslında içimizden birileri mi?
Daha net sorayım; seçim, aslında sadece ve sadece bize ayna tutmuş sayılmaz mı?
İkinci gözlem, memleketteki entelektüel seviyenin yerlerde süründüğü. Herkes için söylemiyorum ama, Allah aşkına son aylarda sık sık hayret içinde ”Nereden çıktı bu köşe yazarı?”, ”Nereden türedi bu karakterler?” diye sorduğunuz olmadı mı? Maalesef memlekette uluslararası kalibrede ”iş görür” raporu alabilecek yazar-çizer tayfasının sayısı, gün geçtikçe azalıyor. Yerini 140 karakterlik düşünce balonlarında cambazlık yapabilen, sağ veya sol kroşe atmak dışında herhangi bir birikimi olmayan kullanışlı cengaverler alıyor.
Bir arkadaşımın kadınlar arası rekabetle ilgili güzel bir lafı var: ”Ucuz her zaman asili döver”. Siyaset ve düşünce dünyasında da durum bu.

Ey güzel insanlar!..

İçinizde, Aslı’nın bu tespitlerine itirazı olan varsa şimdi, hemen bugün söylesin…

Ya da…

Yarın bir gün, Aslı’nın tarifini yaptığı bu vasıfsız yazarlardan canları yandığında ağlaşmasınlar…

Zira…

İktisatta “Kötü para iyi parayı kovar” diyen Grasham Kuramı nasıl ki yıllardır geçerliğini koruyorsa; “Ucuz asili her zaman döver” kuralı da o kadar kalıcı olacak yaşamımızda…

Evet…

Alkışlar, nefis tespitleriyle Aslı Aydıntaşbaş için...