Aslı Aydıntaşbaş : Hepimiz aynı gemideyiz!

Doğan Grubu'na verilen ceza medyanın temel gündem, olmuş durumda. Akşam yazarı Aslı Aydıntaşbaş cezaya hayli tepkili!

GAZETECİLER.COM - Akşam yazarı Aslı Aydıntaşbaş, Doğan Grubu'na kesilen vergi cezasını konu almış bugün. Aslında Doğan Grubu gazeteleri dışındaki gazete yazarları konuyu görmezden gelirken Aydıntaşbaş çatır çatır yamış açıkçası. Hem de hiç kıvırmadan, 'Ama Aydın Doğan da şöyle yapmıştı' gibi yan yollara girmeden . 'Hepimiz aynı gemideyiz' diyerek de konuyu özetlemiş...

"Dün, Türkiye'de gazetecilik açısından kara bir gündü. Telefonda bir meslektaş 'Bitti. Artık bu ülkede gazetecilik diye bir şey yapılmaz. Başka işler bulacağız' diyordu. 3.7 milyarlık vergi cezasının, Doğan Grubu’nda bile çalışmayan bir gazeteci üzerindeki etkisi buydu.

'Yok, hayır alakası yok', demek istedim ama yalan söylemiş olacaktım. Bu hafta Doğan Grubu üzerine yağan astronomik vergi borcu, Türkiye'de her köşe yazarına, her sayfa sekreterine, genel yayın yönetmenine ve en çok üzüldüğüm, her genç muhabire bir mesajdı: Ayağını denk al, hükümete kafa tutma, yoksa bedeli ağır olur.

Mesaj alınmıştır. Artık hepimiz biraz daha 'yandaş' takılmak durumundayız. Aydın Doğan'a bile bu olduysa...

Ne acıklı. Oysa normal bir demokraside, medyanın işi tam tersidir aslında. Öküzün altında buzağı aramak, yolsuzlukları ortaya çıkarmak, kamu adına hükümetleri denetlemek, sorgulamak, yöneticilerin hayatlarına mercek tutmak ve yeri geldiğinde, kafa tutmak...

Artık bir gazete, bir medya patronu için bütün bunları yapmak, bir nebze daha zor. Çok kullanılan Rusya ve Putin metaforu, tamamen boş değil. Türkiye, bakanların süpermarketten alışveriş yaptığı, başbakan evlatlarının torpilsiz, kıyaksız sıradan işlerde terlediği Avrupa demokrasileri yerine, çakma siren seslerinin öttüğü, imtiyaz sınıfının sürekli imtiyazlarını genişlettiği, oligarkların terbiyeli terbiyeli 'Sessiz Güç' etrafında kenetlendiği Rusya/Dubai modellerine öykünüyor. Zaten son yıllarda Batı'ya alternatif stratejik model arayışlarının doğal sonucu da bu. Halktan da aksi yönde bir talep yok. O zaman bize de susmak düşer.

Yine de, sevin sevmeyin, safi ifade özgürlüğü ve siyasi baskı nedeniyle, Aydın Doğan'a gelen cezaya sessiz kalkmak mümkün değil. Hepimiz aynı gemideyiz. Bugün Doğan susturulursa yarın, öbür gün biz..."