Ankara PKK'ya af için düğmeye bastı mı?

Didem Arslan Yılmaz'ın sorularını yanıtlayan Yeni Şafak yazarı ve Ankara Temsilcisi Abdülkadir Selvi, Ankara'nın Kürt sorununda geldiği yeni pozisyonu anlattı...

GAZETECİLER.COM
Başbakan Erdoğan'ın Kürt sorununda yeni bir perde açan açıklamaları gündemde geniş yer tutuyor. Yeni Şafak yazarı ve Ankara Temsilcisi Abdülkadir Selvi, Habertürk ekranlarında Didem Arslan Yılmaz'ın sorularını yanıtladı.

ANKARA'DA İKLİM DEĞİŞTİ BARIŞ SEÇENEĞİ YENİDEN MASADA

Başbakan'ın dağdaki PKK üyelerinin silah bırakıp istedikleri ülkeye gidebilecekleri yönündeki açıklamasıyla gündeme gelen genel af tartışmasını yorumlayan Abdülkadir Selvi hükümetin yeni süreçte Kürt sorununda nasıl hareket edeceğini anlattı. Çözüm yolundaki handikapları özetleyen Selvi kısa vadede olmasa bile orta vadede bir barış sürecinin mümkün olduğunu söyledi. İmralı ile diyalogları, idam tartışmalarını ve PKK kadrolarına af ihtimalini yorumlayan Selvi çarpıcı kulisler paylaştı.

"TECRİT"LE TERÖR BİTMEYİP ARTINCA ANKARA DA TAVRINI GÖZDEN GEÇİRDİ

"Açlık grevlerinin bitirilmesi sürecinde BDP ile hükümet arasında yürütülen bir çaba oldu. Bu çabalar çok olumlu sonuç verdi. Bunun bir ayağı da İmralı'ydı. Tabi her kriz bir fırsat doğuruyor. Şimdi ankara'da yeni bir iklim oluşmaya başladı. Özellikle Şemdinli'de PKK'lılar ile BDP'lilerin buluştuğu, kalabalık gruplar ile karakollara saldırılar yapıldığı dönemde Başbakan siyasetle müzakere ederiz noktasını da bırakmıştı. İlişkiler bıçak gibi kesilmişti. Kürt sorunu için sivillerin bir adım atması gerekiyor. Bir yanda Kuzey Irak faktörü var bir yanda Kandil ve Öcalan faktörü var bir yanda da BDP var. Silvan'dan Öcalan ile yürüyen temaslar bitmişti. Bu 1,5 yıllık süreçte terör bitmedi aksine arttı. Bu nedenle Ankara tavrını gözden geçirdi ve farklı bir noktaya geldik diye düşünüyorum."

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASIYLA PKK'NIN SİLAH BIRAKMASI MÜMKÜN MÜ?

"Bu açıklamaların yapılması için arka planda başka gelişmelerin olması gerekiyor. Ben şu aşamada çok güçlü bir ihtimal olarak görmüyorum. Şimdiye kadar bu kapı kapatılmıştı. Şimdi bu kapı açılmış oldu. PKK'nın tepe yönetiminde olan 155 kişinin Norveç'e bir bölümünün Libya'ya ve bazı körfez ülkelerine gönderilmesi gündeme gelmişti ama Oslo süreci bitince bunlar da buzdolabına kondu. Görülüyor ki yeniden buzluktan çıkarılacak. Burada bir tavır değişikliği var. ama bunların olması için Suriye süreci çok önemli. En önemli engel Suriye süreci. Ama en azından karşılıklı güven zemini için bazı adımlar atılmalı. Bu amaçla takvime bağlı bir çalışma gerekiyor. Henüz o noktaya gelinmedi ama o kapının açıldığını görüyorum."

PKK SURİYE, İRAN VE IRAK'IN DESTEĞİNİ KAZANDI BUNU KULLANMAK İSTEYECEK

"Suriye süreci derken sadece PYD ve Kürtleri kastetmiyorum. Suriye süreci konjüktür olarak örgütün önüne önemli bir fırsat sundu. Çünkü örgüt bir yandan Suriye bir yandan El Maliki nedeniyle Irak'la bir yandan da İran'la ilişkilerini çok geliştirmiş durumda. Onlar bu konjüktürden elbette yararlanmak isteyecektir. Ama PKK sadece Kandil'den ibaret değil. Bir İmralı faktörü var. Açlık grevlerinin bitmesinde Öcalan'ın en önemli ve belirleyici bir etkisi olduğunu gördük. Bu süreç devam ederken Kandil'in engelleyici bazı girişimleri olacaktır. Nasıl Türk derin devleti varsa PKK'da da derin bir yapı var."

İMRALI ÇÖZÜMDE EN İYİ MUHATTAP SEÇENEĞİ OLDU

"Geçmişte Öcalan örgütünün başındayken tek taraflı ateşkes ilan ettiğinde de Bingöl katliamı olmuştu. Öcalan Oslo sürecindeyken de Silvan saldırısı olmuştu. Bunlar PKK içindeki derin yapının süreci sabote edebileceğini gösteriyor. Ama örgütle ilgili böyle bir süreç olacaksa bu Barzani üzerinden mi olacak bu mümkün mü bu değerlendiriliyor. Kandil ile devletin meşru güçlerinin bir temasta bulunması imkansız. BDP bu konuda çok zayıf, insifyatif gelişterebilecek durumda değil, Kandil ile İmralı arasında sıkışmış vaziyette. İmralı burada bir seçenek olarak ortaya çıkmış durumda. Bu konuda da devletin ağzı yanmış durumda çünkü İmralı da bir yandan bu süreci götürürken bir yandan da örgütü yönetmeye çalışıyor. Bu da bir handikap olarak duruyor. Yani geçmişteki deneyimler ışığında yeni süreç oluşacak. Ama bu sürecin de bir takvime bağlanması gerek. Çünkü bir süreç olmadan neler olacağını yaz aylarında gördük yaşadık.

İDAM ÇIKIŞI TÜRK KAMUOYUNUN HASSASİYETİ İÇİN YAPILDI

"Ben o süreçte idam tartışmalarının idamı yeniden getirmek olmadığını düşünüyorum. Demirtaş'ın Diyarbakır'daki açıklamalarıyla kamuoyunun tepkisini çekmişti. Öcalan'ı buraya getirmek istiyoruz, heykelini dikeceğiz demişti. Olay sadece Diyarbakır'dan ibaret değil. Bir çözüm olacaksa iki tarafın da hassasiyetini gözeterek bulunacak. Sanırım idam tartışması da o duyarlılığı çarpıcı bir şekilde ortaya koymak için ortaya atılmıştı. Bunun bir eylem planına dönüşme ihtimali o zaman da yoktu şimdi de görmüyorum."
Kalpazan final kararı aldı ancak bir ümit var! Devam edebilir Beşiktaş'ta 2. Sergen Yalçın dönemi başlıyor! Van Bronckhorst tazminatıyla gitti İnci Taneleri katil kim belli oldu! İşte sürpriz isim Arka Sokaklar bu akşam yeni bölüm yayınlanacak mı? DSİ 515 Sürekli İşçi Alımı Yapacak! Başvuru Şartları ve Detaylar! Karadeniz'de Palamut Yerini Hamsiye Bıraktı! Balık Tezgahlarında Fiyatlar Uçuyor