Alper Görmüş'e Taraf manşetleri 'dokandı'

Alper Görmüş "bu espriye açık gazetecilik diline karşı değilim" dedi ama "bazı durumlar ironi kaldırmaz" diye ekledi.

GAZETECİLER.COM - Çok uzun bir zamandır, Taraf’ın kimilerine göre “esprili, pervasız, cesur”, kimilerine göre de “ciddiyetsiz ve sulu” başlık tercihlerine dair bir şeyler yazmak istiyor, bu amaçla bu türden başlıkları biriktiriyor, sonra da onları kaybediyordum. “Karpuz”lu manşetten sonra bu işi artık ertelememem gerektiğini düşündüm.

Bu giriş Taraf'ın medyakronik başlıklı köşesinde yazan Alper Görmüş'e ait. Görmüş köşesinde tavrını şöyle ortaya koydu:

"Ben ciddiyet kırıcı, klişe kırıcı, dolayısıyla espriye ve ironiye açık bir gazetecilik diline tümden karşı değilim. Sadece bunun bıçak sırtı bir tercih olduğunu; başvuranın kılı kırk yarması, bin düşünüp bir yapması gerektiğini; ilaveten de esprinin olağanüstü olması gerektiğini savunuyorum"

Görmüş, Taraf'ın beğendiği manşetlerinden örnek olarak  “Nöbetçiler... nöbetçiler...” ve “1980 model Anadol” başlıklarını verdi. Ardından da bu ve benzeri başlıkların tehlikeli yanını yazdı:

HABER GERİ PLANDA KALABİLİYOR

Laf oturtma ve espri yapma esas sâik olunca, enerji ister istemez bu mesaiye harcanıyor ve haberin asıl önemli kısmı arka planda kalabiliyor. Mesela “Daha karpuz kesecektik” manşetinde, generallerin davranışlarının arkasındaki, bizzat kendilerinin ifade ettiği “gerekçe”nin anlamı üzerinde yoğunlaşmak ve onu ifade edecek bir manşet tercihinde bulunmak çok daha doğru olurdu.

"DAHA KARPUZ KESECEKTİK" ve "BU SEFER DOKANDI KOÇUM"

“Daha karpuz kesecektik” manşetinden birkaç gün sonra Taraf’ın sürmanşetine yerleşen “ekonomik kriz” haberi için uygun görülen “Bu sefer dokandı koçum” başlığı, tartışmakta olduğumuz tarzın nerelere kadar savrulabileceğini gösterdi ve, içtenlikle söylüyorum, beni endişeye sevk etti.

Herhangi bir kişi için sarf edildiğinde dahi itici bir tını veren şu “koçum” kelimesini ülkenin başbakanı için gazetenin en tepesinde kullanmak neden icap ediyor? Ayrıca neden “dokundu” değil de “dokandı...”

Bunlar hep, “daha fazla, daha fazla espri” arayışının bir sonucuymuş gibi geliyor bana...

BAZI DURUMLAR İRONİYE MÜSAİT DEĞİL

Türkiye, karanlık geçmişiyle hesaplaşıyor, darbesiz-normal bir demokrasi olmaya çalışıyor... diyen Görmüş, şöyle devam etti: 

"Süreci destekleyen ve tamamına erdirilmesi için çabalayan gazeteciler, zihniyetleri ya da kurumları dalgaya almak, onlara ironik göndermeler yapmakla somut şahısları dalgaya almak ve onlara ironik göndermeler yapmanın farklı şeyler olduğunu anlamalıdırlar... Somut şahıslar söz konusu olduğunda çok daha dikkatli olmalıdırlar..."

Fatih Altaylı'dan Serhat Akın iddiası: Fenerbahçeli iki yöneticinin adları öne çıkıyor