Alper Görmüş

Al Jazeera Türk

Al Jazeera Türk'ün deneyimli gazetecilerinden Alper Görmüş, "Yalan temelli propagandanın işleyiş ilkeleri" başlıklı yazısıyla, seçim sürecine girmiş Türkiye'de, gazetecilerin ellerine ulaşan haberin doğru mu yalan mı olduğunu nasıl değerlendirebileceğini detaylıca açıklamış. 

"Dezenformasyon alanının başlıca üç aktörü var: Dezenformasyonun üreticileri (ya da 'haber' kaynakları), dezenformasyonun tüketicileri (toplum) ve 'üretici'nin ürününün 'tüketici'ye aktarılmasında aracılık eden basın yani gazeteciler.

(...)

Toplumsal kutuplaşmanın parçası olmak, zamanla gazeteciyi siyasetçiye dönüştürür ve bir noktadan sonra gazeteci, habere hakikat ölçüsüyle değil, ideolojik yarar ölçüsüyle bakmaya başlar.

Gazetecinin oradan, ulaştığı (kendisine ulaştırılan) haberin düpedüz dezenformasyon olduğunu bilmesine rağmen öyle değilmiş gibi davranmaya sıçraması hiç zor değildir ve işte o noktada gazeteciliğin en zelil mertebesine ulaşılmış demektir: Gönüllü dezenformasyon. (Dezenformasyonun klasik, 'masum' biçiminde, gazeteci olan bitenin farkında değildir, elindeki haberin doğru olduğuna inanmaktadır.) "


Yazısı boyunca, aslında sadece seçim dönemlerinde değil, her zaman ve her haberde kontrol edilmesi gereken önemli detaylara değinen Alper Görmüş, artık son derece hızlanan haber akış sürecinde çoğu gazetecinin gözden kaçırdığı ilkeleri tekrar hatırlatarak, günün mühabiri olmayı hak ediyor.