'Allah TV' ne zaman?

Yakında 'Televizyonda Dinin Magazinelleşmesi' başlıklı bir kitap görürsem şaşmam!..

GAZETECİLER.COM - "Kültür endüstrisi merkezli postmodern tüketim kapitalizminde her şey seyirlik hale geldiği için dini de mabetten ekrana taşımak kaçınılmaz."

Böyle diyor Radikal'in yeni televizyon eleştirmeni Tayfun Atay ve şu ilginç soruyu soruyor:  Allah TV' ne zaman?

İşte Atay'ın yazısından çarpıcı bir bölüm:  

"Önceki gün pek çok kanal Kadir Gecesi'ne özel programlara yer verdi. Bu yoğunlukta Kadir Gecesi ekranı sanırım ilk kez oluyor. Yeni, ama şaşılacak bir şey değil. Zaten yıllardır özel yayın akışıyla geçen ramazanda bu yıl iftarla sahuru birleştiren sohbetler, filmler, dizilerle daha da 'mübarek' bir yayıncılık hâkimdi.

Memleketin dindar-muhafazakâr sosyo-politik iklimiyle uyarlı bir durum bu.

BAŞLIK KIZDIRMASIN İNGİLİZLERDEN ÖDÜNÇ ALDIM

Fakat olgu aslında evrensel. Yalnız Türkiye'de değil dünyada da 'trend' hanidir dinden yana. Yukarıdaki başlık kızdırmasın! Britanya çıkışlı 'God TV'den esinlenerek ürettim. Ana 'kalem'i kültür endüstrisi olan postmodern tüketim kapitalizminde her şey seyirlik olduğu için dini de sadece ibadethanede yürütmek yetmiyor. Tanrı'nın 'evi' olduğu kadar 'ekranı' olması da lâzım artık.

Türkiye 'pota'ya geç bile girdi. 'Televangelizm' de 'televize rahipler' de hanidir yaygın tabirler Batı'da. Bizde bu bakımdan 'kurumlaşma' yeni oluyor. 'Diyanet TV' başlangıç yaptı. Nihat Hatipoğlu'nda tipik karşılığını bulan modern, anaakım 'televaiz' örnekler de var, 'Cübbeli' gibi 'kendi içerde sohbeti ekranda' olan geleneksel, Ömer Çelakıl gibi aykırı (postmodern) örnekler de...

Sürecin 'özelde' sorunlu yanının 'ataerkillik' olduğunu daha önce vurguladık. 'Din-i İslâm'ın ekran macerasında kadının adı yok. Fakat bir de 'genel' ve dinin kendisi açısından sorun teşkil eden bir yan var. 'Merkez üssü' televizyon olan kitle kültürünün en önemli özelliği, malûm, 'sıradanlaş(tır)ma'. İnsanlara (kâr amaçlı) durmaksızın pompalanan haber, bilgi, kurgu, her şey kanıksandık, sıradan ve sıkıcı hale gelmekte. Bu sorunu aşmak için daha sorunlu bir çözüm olarak 'magazinelleşme'ye gidildiği de olur. (...)

Lafı uzatmayalım. Bunların dinin başına gelmesinden korkarım. Dinin seyrindeki enflasyonun onun özünde devalüasyona yol açmasından endişe ederim. Yakında 'Televizyonda Dinin Magazinelleşmesi' başlıklı bir kitap görürsem şaşmam!..