Ali Bulaç neden yasaklı listesinde?

Suudi Araplar bir yandan 'gazetecilerin Hacc'a, umreye gitmelerinde sakınca yok' diyorlar. Diğer yandan ise harıl harıl 'yasaklı listeleri' hazırlıyorlar.

GAZETECİLER.COM
Suudi Araplar bir yandan 'gazetecilerin Hacc'a, umreye gitmelerinde sakınca yok' diyorlar.
Diğer yandan ise harıl harıl 'yasaklı listeleri' hazırlıyorlar.
Ortada bir tutarsızlık var değil mi?
Ne kadar kabul etmek istemeseler de 'sakıncalı damgası' basmaya oldukça hevesliler.
Bu hevesten nasibini alanlar arasında Ali Bulaç'ın da olduğunu da yazmıştı geçen hafta Nagehan Alçı.
Peki Ali Bulaç neden yasaklı listesindeydi?
Şimdi sıra bu konuya açıklık getirmeye geldi.
Nagehan Alçı 'yasağın nedenini' şöyle anlattı:

İran İslam Devrimi'nden sonra Suudiler 'yeni İran' karşısında bir süre 'bekle-gör' stratejisi izlediler. Devrimin karşısında açıkça yer almadılar. Ancak Araplar'ın ABD'ye yakın tutumları, İran'ın devrimcilerini rahatsız ediyordu. O devrimciler Suudi ailesini sertçe eleştirmeye başladılar. Bunun üzerine Arabistan'da önce Sünni İslamcılar hareketlendi. Ülke kaynamaya başladı. Sonra Şii azınlık kaynamaya  başladı. Mekke'de cami ve karakol baskınları yaşandı.

Gerginlik öyle arttı ki 1987'nin hac mevsiminde İranlı hacılar 'Müşriklerden Arınma' adlı bir dizi eylem yaptılar. Ortalık kan gölüne çevrildi. 400'e yakın İranlı yaşamını yitirdi. İşte bu dönemde Ali Bulaç aldı eline kalemini ve Araplar'ın en tahammül edemediği öneriyi ortaya attı: 'Mekke ve Medine'nin yönetimi Suudi Araplar'a bırakılamayacak kadar önemli bir iştir. Burada ortak bir yönetim ilan edilsin!'

ECYAD KALESİ BARIŞTIRDI

Bu öneri yeni değildi, daha önce de dillendirilmişti ancak her kim ki onu konu ediyordu, isminin üzerine bir çarpı işareti konuyordu. Bulaç'a da öyle oldu. Arap  yönetimi hemen bu yazarı markaja aldı ve ülkelerine girişini yasakladı. Hem de tam 15 yıl!

Peki 15 yıl sonra Bulaç'ın hangi sözleri yasağın kalkmasına sebebp oldu?
O da Nagehan Alçı'nın köşesinde...