Ali Bayramoğlu 'Kürt sarkacı'nı yazdı!

ilk fay hattı "Statükocu, ulusalcı ve aşırı milliyetçi koalisyon" karşısında "değişim yanlılıları"ndan, "muhafazakar, Kürt ve demokrat" ittifakından oluşan fay hattı...

GAZETECİLER.COM - "Barış sürecine, Kürt sorununun çözümüne ilişkin toplumsal ve siyasal tartışmalar açısından iki fay hattı var."

Böyle başlıyor bugün köşe yazısına Ali Bayramoğlu. Yeni Şafak yazarı ve Akil İnsanlar Heyeti'nin Marmara bölgesinde görev alan Bayramoğlu bir yandan yaptıkları görüşmelerden aldığı ilk izlenimleri okuru ile paylaşıyor diğer yandan sürecin fay hatlarının altını çiziyor.

Kestirme bir formülle dile getirdiği ilk fay hattı "Statükocu, ulusalcı ve aşırı milliyetçi koalisyon" karşısında "değişim yanlılıları"ndan, "muhafazakar, Kürt ve demokrat" ittifakından oluşan fay hattı...

Bayramoğlu'na göre "Eski ve yeni Türkiye ayrımına işaret eden bu "fay kırığı" yeni değil. Son 10-15 yıl içinde Türkiye'nin siyasal ve toplumsal hayatı ve tartışmaları bu tür bir yarılma üzerinde cereyan ediyor."

İKİNCİ FAY HATTI BARIŞÇI BLOK'TA

İkinci fay hattının ise "barışçı blok" dediği "değişim yanlılıları"ndan, "muhafazakar, Kürt ve demokrat" ittifakı içinde olduğunu yazan Bayramoğlu şöyle diyor:

İkinci fay hattı, özellikle "barışçı blok"un iç dokusuyla ilgili.
Nitekim burada her şey güllük gülistanlık değil. Örneğin süreçle ilgili olarak Kürtlerin iç gerilimleri, barış takviminin usulüne ilişkin tartışmaları, beklentileri, güvensizlikleri, hatta ayrışmaları var. Öcalan bu açıdan bir yapıştırıcı işlev görse de, bu gerilim hattı bir veri.

GERGİNLİKLER BOZUCU DEĞİL KURUCU

Aynı gerilimi dün sözünü ettiğimiz üzere, muhafazakar alanda da görmek mümkün.  Barış sürecine verilen büyük destek, "barış yöntemi" ve" nasıl barış " sorusu gündeme geldiğinde şüphe yok ki, kimi iç çelişkileri, kimi endişeleri devreye sokuyor. Barış istikametinde yol alındıkça bu tür soruların daha çok sorulması ve bu tür tartışmaların derinleşmesi kaçınılmaz görünüyor.
Ancak önemli olan şudur: Bu tür iç gerginlikler "bozucu" değil, "kurucu" bir rol oynamaktadır.
Nasıl?

Barış sürecinin teleffuz edildiği ilk günden bu yana şunu tekrarlıyoruz: Barışın tesisi, sadece sistemin değil, bir taraftan Kürt siyasi hareketinin öte taraftan Türk siyasi alanının ve siyaset algısının yeniden yapılanması anlamına gelecektir.

KÜRT SİYASİ ALANI DEĞİŞİM GEÇİRMEYE BAŞLADI

Meseleye bir ağacın dibinden değil, ormanı gören bir tepeden bakarsanız, farkedeceğiniz, Kürt siyasi alanının daha şimdiden kendi içinde bir değişim geçirmeye başladığı, çatışma dilini terkeden, güvensizlik duygusundan arınmaya çalışan yeni bir fikri üniteye doğru evrilmeye yöneldiğidir.

Muhafazakar alanda da görmek gerekir ki, milliyetçi siyasi refleksin öbeğinden gelen, yekpare millet fıkirini merkez alan muhafazakarlar, kültürel kök temelinde de çok parçalı toplum fikri alıştırması yapmaya başlamış görünüyor.  Barış projesi ile kendi dil değerleri arasında köprü kurmaya çalışıyor.
Bu alıştırma halinin zor ve uzun olacağına, yukarıda söylediğimiz gibi çelişkiler içereceğine kuşku yoktur.

Ancak istikamet barış oldukça değişimin, dönüşümün yaşanacağına da şüphe yoktur.

Bunun aksaması ancak barış sürecinin aksamasıyla olur.

Marmara bölgesindeki görüşmelerde "çözüm umudunun beklenenin üzerinde olduğu"   izlenimini dile getiren ve "Yol açık..." diyen Ali Bayramoğlu'nun yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.
Abdulkadir Selvi: İmamoğlu’nun diploması iptal edilir mi Hadi Özışk canlı yayında bombayı patlattı: İmamoğlu dosyası raftan hiç inmedi Ahmet Hakan: Erdoğan’ın hak ettiği bir övgü Ali Karahasanoğlu: Hastayım hakim bey, duruşmayı erteleyin CHP'de Özgür Özel'den üçlü görüşme çıkışı! Hadi Özışık'tan dikkat çeken açıklamalar Salih Tuna: Bu silaha yenildin mi kazanamazsın