Ali Bayramoğlu: 'devlet böyle bir yasa çıkarmaya neden ihtiyaç duyar'

Yasa çalışmasını eleştiren Ali Bayramoğlu, "Bir devlet böyle bir yasa çıkarmaya neden ihtiyaç duyar" diye sordu.

GAZETECİLER.COM - Yeni Şafak yazarı Ali Byramoğlu, bugünkü köşesinde, terörle mücadele kapsamında yapılan değişiklikleri eleştirdi.

"Herhangi bir asker, terörle mücadelede sırasında silah kullanma yetkisini aşma, işkence ve kötü muamelede bulunma suçlamasıyla karşı karşıya kalırsa, Milli Savunma Bakanı'nın izni ve başbakanın onayı olmadan yargılanamayacak" şeklindeki yasa çalışmasını eleştiren Ali Bayramoğlu, "Bir devlet böyle bir yasa çıkarmaya neden ihtiyaç duyar" diye sordu.

Bunun "JİTEM" benzeri bir oluşuma sebebiyet verebileceğini öne süren Bayramoğlu, "Bu tür yasalar bizim gibi geleneğe sahip ülkelerde hızla yeni "Beyaz Renault" hadiselerine ve endişesine kapı açarlar" ifadelerini kullandı.

Cemaat'in geçmiş yıllarda yaptığı operasyonlardan dolayı, askerin böyle bir koruma talep etmiş olabileceğini belirten Bayramoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a da göndermede bulunarak şöyle devam etti:

"(...)bu, geldiğimiz demokratik kurumlar, dengeler ve güvensizlikler açısından gelinen noktanın vahametini gösterir.

Sonuç, silah kullanma yetkisini aşma, işkence, kötü muamele gibi bireyin 'yaşam hakkına' yönelik suçların soruşturulmasının izne bağlı tutularak yargılanmalarının engellenmesi ve sınırlandırılmasıdır.

Sorunun kaynağı yargının yaşadığı örselenmededir.

Mesele bu örselenmenin üzerine gitmektedir.

Ancak devlet kurum ve organlarının uyumlu çalışmasından sorumlu bir makamın, Cumhurbaşkanı'nın, en üst hakem kurumu, Anayasa Mahkemesin'i ve kararlarını, "tanımam, uymam" diyerek karşıladığı, süren bir davanın esasıyla ilgili hüküm verip bunu ilan ettiği bir dönemde, bu ne kadar mümkündür?

Ağırlık her yerden aşağıya doğru çekiyor."