Al Jazeera Türk Dergi

Haber merkezi

Soma demek maden demek. Bunu Türkiye'nin öğrenmesi için 13 Mayıs 2014 günü bir felatet yaşanması, 301 canın madende yitip gitmesi lazımmış meğer. Acısı çabuk unutuldu ama açılan yara kolay kolay kapanmayacak gibi görünüyor.

Katar merkezli haber televizyonu Al Jazeera bir süre önce Türkçe yayın yapmaya başlayan internet sitesi ile dikkat çekmişti. Ancak internet sitesi kadar etkili, çarpıcı ve dikkat çekici bir diğer şey de, sitenin tablet kullanıcıları için hazırladığı haber dergisiydi.

Şubat ayında yayınladığı "Türkiye'nin değişen Yüzü" isimli ilk sayısını, her ay bir yenisi yayımlanan "Şehirler ve Seçimler", "Dönüşen şehir ve İnsan", "Irak'tan Myanmar'a haberci gözüyle" sayıları takip etmişti.

Soma'da yaşanan felaketi an be an, bölgedeki muhabirleri ile  internet sitesinden aktaran Al Jazeera, habercilik refleksini hiç yitirmeden, olanı biteni insana dair hikayeler ile anlatmıştı.

Şimdi de Soma Özel Sayısı ile okurlarının karşısına çıkıyor. "Soma Madensiz ne yapar" sorusuna da yanıt arıyor derginin yazaları, "madencinin bir günü"ne de göz atıyor. "Türkiye'nin en ağır maden kazaları"nı etki ve sonuçlarıyla aktarıyor, yaşanan felaketlerin mevzuattan mı, uygulamadan mı yoksa denetimden mi kaynaklandığını madencilerden, uzmanlara, yer altındakilerden yer üstündekilere kadar herkese tek tek soruyorlar.

Biz de Editör Zeynep Özyol, Yayın Sorumlusu Soner Kızılkaya, Yazı İşlerinden Semin Gümüşsel Güner ve Güneş Başat ile, yazı ve fotoğrafları ile dergiye katkıda bulunan Onur Burçak Belli, Eren Aytuğ, Gonca Şenay, Zahidin Köşüş ve Turaç Top'u günün muhabirleri ilan ediyoruz.