Akinan vergi cezasını sebebini yazmış!

Serdar Akinan bugün Doğan Grubu'na kesilen rekor vergi cezası üzerinden bir medya analizi yapmış. Meselenin köküne inmeye çalışmış.

GAZETECİLER.COM - Serdar Akinan kendi patronu Mehmet Emin Karamehmet'in uğradığı felâketlere alkış tutarken  Aydın Doğan ve medyasını hiç eleştirmemişti. Aydın Doğan'a kesilen vergi cezasında Doğan'dan yana tavır alan Akşam yazarı Serdar Akinan bugün gruba kesilen rekor vergi cezası üzerinden bir medya analizi yapmış. Meselenin köküne inmeye çalışmış. Daha önce de yazdığı gibi konuyu medya-ticaret-iktidar ilişkileri üzerinden değerlendirmiş, çözümün de bu hat üzerinden sağlanabileceğini

"Aldığım duyumlar ürkütücü...
'Bu iş bitti. Aydın Bey ya Uzan'ların durumuna düşürülecek ya Dinç Bilgin'in... Yurt dışına yerleşebilir' gibi inanılması gerçekten güç sözler işitiyorum.

Daha önce bu sütunda Türkiye'deki mevcut yapısal sorunların temelinde yatan ana meselelerden birinin medyanın sermaye yapısı olduğunu açık açık defalarca yazmıştım. Geçtiğimiz günlerde Nuray Mert'in Radikal'deki yazısı tam da bu 'meselemi' ifade ediyordu:

'Lafı dolandırmaya gerek yok, asıl sorunun medya-ticaret-iktidar ilişkilerinin genel çerçevesi olduğunu düşünüyorum. Bu konuda hiçbir grubun patronu ile anlaşmamıza imkan yok. Zira, ben medya gruplarının başka ticari faaliyetlerinin olmasının kaçınılmaz olarak bağımlılık ilişkisi doğuracağını, bunun da özgür medya dediğimiz kavramı fazlasıyla zorlayacağını düşünüyorum.'

İdealler ve gerçekler elbette farklıdır.
Nuray Mert'in net ve tam şekliyle ifade ettiği tezi, meslek yaşamım içinde paylaştığım farklı medya patronları bu çerçeveye, çeşitli gerekçe ve örneklerle daima itiraz ettiler.
Bu ayrı bir tartışma konusu. Ama çok önemli...
Yalnız gelelim Doğan Grubu'nun muhatap olduğu duruma...
Bu açık bir hesaplaşmadır. 28 Şubat'ın ve sonrasındaki birçok haksız tavrın haksız rövanşıdır.
Yapılanlar; iktidarı perçinleme gayreti ve 'tarlayı düzleme çabası' bir yana; hiçbir vicdani, dini, ahlaki, ticari veya siyasi koda sığması mümkün olmadığına inandığım bir öfkenin kontrolsüz yansımasıdır.
Gerçekten ölçüsüz bir haksızlıktır.
'Efendim, ama Doğan da bu işleri yapmış... Bakın. Denetimlerde çıktı...'
Neye göre?
Aynı muamele Çalık'a, Albayrak'a ve daha onlarca gruba neden yapılmaz?
Tek bir lafım olacak. Dün mağdurdunuz... Bu muameleye tabi tuttuğunuz yapı ise bu mağduriyetin müsebbiplerinden biriydi. En azından algınız budur.
Ama, kültürünüzden ve geleneğinizden beklenen intikam mıdır?
Kaldı ki bu grubun hakim sermayesi yani 'aile' bu anlamıyla tasfiye edildiğinde ne olacak?
Gene 'racon' mu kesilecek?
Kamu kaynakları, 'usulsüzlük şaibeleri altında', size yakın anlayıştaki sermaye sahiplerine kullandırılarak bu etkili medyaların sahipliği mi değişecek?
Doğrusu, ticaret-siyaset-medya arasındaki zehirli ve kirli bağları koparmak. İletişim uzmanları, medya sermayelerinin başka ticari faaliyetlerde bulunmasının engellenmesinin de yeterli olmadığı inancında."