'Akil'lere değil Katil'lere odaklanalım'

Özgür Mumcu "Bütün bunlar içinse herhangi bir pazarlığa ihtiyaç yok. Bunları yapmayı PKK'ya değil kendimize borçluyuz." diyor

GAZETECİLER.COM - Radikal gazetesi yazarı Özgür Mumcu, bugün köşesinde, çözüm sürecini değerlendiren bir yazı kaleme aldı ve Akil insanlara değil, Türkiye'nin son 30 yılında damgasını vuran terörü yaratana "Katil"lere odaklanmak gerektiğini anlattı.

"Barış sürecinde dikkatlerin 'âkil insanlar' üzerinde yoğunlaştığı görülüyor. Kimi neredeyse bütün meselenin çözümünün ümidini onlara bağlıyor. Kimi de bu kişileri bir 'ihanet heyeti' olarak değerlendiriyor." diyen Mumcu, gazetesindeki köşesinde şöyle devam etti yazısına:

AKİLLERE DEĞİL KATİLLERE ODAKLANALIM

"İki yorum tarzı da ne gerçeği yansıtıyor ne de rasyonel bir tartışmaya katkıda bulunuyor.

Odaklanılması gereken 'âkil insanlar' değil 'katil insanlar'.

Diyarbakır Cezaevi'ni dev bir işkencehaneye çevirenler, doksanlar boyunca Kürt nüfusun yoğun olduğu yerleri cehenneme çevirenler.

Bu katil insanların bir kısmı hâlâ görevlerinin başında ve toplumun saygın bir üyesi olarak hayatlarına devam ediyor.

Çoğu zamanaşımı sebebiyle hiç yargılanmayacaklarını bildiği için rahat. Oysa insanlığa karşı suçlarda zamanaşımı yoktur. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de BM Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi de suçta kanuniliği düzenleyen maddelerinde bir suçun cezalandırılması için suçun uluslararası hukukta düzenlenmiş olmasının yeterli olduğunu belirtir.

ARJANTİN'İN GÖSTERDİĞİ

İkinci Dünya Savaşı suçluları da Macaristan 1956 halk hareketini bastıran suçlular da Arjantin'in cunta işkencecileri de bu şekilde yargılandı. Ceza kanunlarında suç işlendiği zaman 'insanlığa karşı suç' yer almamış olsa da suç işlendiğinde uluslararası hukuk bu suçu tanıdığı için.

Bu 'katil insanlar'ın yargılanması kalıcı bir barışın önemli bir sacayağı olacaktır. Savcı ve hâkimlere bu yargılama yolunu açmak için Türkiye 1968 tarihli BM insanlığa karşı suçlarda zamanaşımının kabul edilmemesine ilişkin sözleşmeye taraf olabilir.

Çözüm sürecinde kolaylıkla yapılabilecek birçok kanuni düzenleme, taraf olunabilecek bir uluslararası antlaşma ve yargılanabilecek birçok işkenceci ve katil var.

Bütün bunlar içinse herhangi bir pazarlığa ihtiyaç yok. Bunları yapmayı PKK'ya değil kendimize borçluyuz."

Abdulkadir Selvi: İmamoğlu’nun diploması iptal edilir mi Hadi Özışk canlı yayında bombayı patlattı: İmamoğlu dosyası raftan hiç inmedi Ahmet Hakan: Erdoğan’ın hak ettiği bir övgü Ali Karahasanoğlu: Hastayım hakim bey, duruşmayı erteleyin CHP'de Özgür Özel'den üçlü görüşme çıkışı! Hadi Özışık'tan dikkat çeken açıklamalar Salih Tuna: Bu silaha yenildin mi kazanamazsın