Ajans haberleri redakte edilmeden yayınlanmalı mı?
Hürriyet okur temsilcisi Faruk bildirici, gazetelerin ajanslardan gelen haberleri ajans mahreciyle kullansa bile redaksiyondan geçirmeden yayınlamasının sıkıntılarını yazdı.
Hürriyet gazetesi Ombudsmanı Faruk Bildirici, "Kitap suç aleti olurmu" tartışmasının fitilini yeniden ateşledi.
Bugünkü köşesinde, Hürriyet'in verdiği bir haberde suç aletleri arasında "kitaplar'ı saymasını eleştiren Faruk Bildirici, "Örgütsel dokümanın 'ele geçirilmesini' anlarım. Dijital veriler de suç unsuru taşıyor olabilir. Ama 'kitap ve derginin ele geçirilmesi' ne demek? Kitap ve dergi bulundurmak suç olamaz." dedi.
Haberin AA mahreciyle yayına verildiğini hatırlatan Faruk bildirici, "Ajans haberlerini redaksiyondan geçirmeden, aynen ya da biraz kısaltarak yayınlamak editoryal sorunlar yaratabilir." uyarısı yaptı.
İşte Faruk bildirici'nin bugünkü yazısının ilgili bölümü şöyle:
KİTAP SUÇ MU?
"10 Kasım eylemcisi 10 DEAŞ’lı yakalandı” haberinde aynen şöyle bir cümle yer alıyor: “Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda, bol miktarda örgütsel doküman, dijital veriler, kitap ve dergi ele geçirildi.”
Örgütsel dokümanın “ele geçirilmesini” anlarım. Dijital veriler de suç unsuru taşıyor olabilir. Ama “kitap ve derginin ele geçirilmesi” ne demek? Kitap ve dergi bulundurmak suç olamaz.
Belli ki, Sivas’ta şüphelilerin evlerinde arama yapan polis, böyle düşünmüyor; kitap ve dergileri suç unsuru olarak görüyor. O nedenle kitap ve dergileri de “ele geçiriyor”. Anadolu Ajansı (AA) muhabirleri ve editörleri de emniyet yetkililerinin yaklaşımını aynen habere taşımakta sakınca görmemiş.
Asıl sorun, Hürriyet’in bu ifadeyi düzeltmeden yayınlamış olması. Çünkü AA mahreci olması, Hürriyet’in sorumluluğunu ortadan kaldırmıyor; aynen yayınlayarak o yaklaşıma katılmış, kitap ve dergiyi suç olarak görmüş oluyor.
Hürriyet, AA’nın bu haberini, 11 Kasım’da yayınlamadan önce redaksiyon işleminden geçirmeliydi. Zira gazeteler, ajans haberlerini geldiği gibi yayınlamak zorunda değildir. Her gazete ajans haberini önce kontrol eder, gerekiyorsa ek bilgiler koyar. Onunla da yetinmeyip kendi yayın politikası ve üslubuna göre yeniden düzenler.
Ajans haberlerini redaksiyondan geçirmeden, aynen ya da biraz kısaltarak yayınlamak editoryal sorunlar yaratabilir. Örnekte olduğu gibi..