Ahmet Kekeç Can Dündar'ın tutuklanmasını nasıl yorumladı?

Star yazarı Ahmet Kekeç, köşesinin bir bölümünü Can Dündar'a ayırdı. Bugüne değin defalarca polemiğe girdiği, sert dille eleştirdiği Can Dündar için bakın Kekeç neler yazdı

GAZETECİLER.COM - Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül tutuklandı. Tutuklama kararının ardından Can Dündar'ın ilk yorumu "Üzülmeyin, bunlar şeref madalyası" oldu. Dündar ve Gül, Silivri cezaevine gönderildi.

Star yazarı Ahmet Kekeç, köşesinin bir bölümünü Can Dündar'a ayırdı. Bugüne değin defalarca polemiğe girdiği, sert dille eleştirdiği Can Dündar için bakın Kekeç neler yazdı:

DÜNDAR'IN CEVABINI ZEKİCE BULDUM

Önce haberi okuyalım: “Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül, Milli İstihbarat Teşkilatı’na ait TIR’larla Suriye’ye silah ve cihatçı sevk edildiğine dair yaptıkları haberler ve yayımladıkları görüntüler nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ifade vermeye çağrıldılar.”

Can Dündar, Çağlayan Adliyesi önünde yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Biz kahraman değiliz. Gazeteciyiz. Ortada suçüstü yakalanmış bir hükümet var. Soruşturma sürecinin bu paniği daha da büyüteceğini düşünüyorum. Cumhurbaşkanı önceki gün ‘silah taşınsa ne olur? Taşınmasa ne olur?’ dedi. O zaman yayınlansa ne olur, yayınlanmasa ne olur? Bunun bir gazetecilik bir faaliyeti olduğunu herkes görüyor. Devlet bir şey yapıyorsa milletin bunu bilmeye hakkı var. Bu kez karşısında gazeteciler var. Bombaların kimin eline ulaştığı aydınlanmaya muhtaç. Tüm sürecin aydınlatılmaya ihtiyacı var.”

Dündar’ın cevabını mutlaka zekice bulmuşsunuzdur.

Ben de zekice buldum.

AKILLICA CEVAPLAR ORTADAKİ SUÇU SUÇ OLMAKTAN ÇIKARMIYOR

Erdoğan’ın, “Silah taşınsa ne olur, taşınmasa ne olur?” açıklamasına verilebilecek en akıllıca cevap elbette: “Madem öyle, biz de yayınladık. Yayınlansa ne olur, yayınlanmasa ne olur...” olacaktır, olmalıdır.

Fakat akıllıca cevaplar bulmak, ortadaki suçu “suç” olmaktan çıkarmıyor.

Devletin gizliliğine sızmak suçtur.

Devlet operasyonlarını faş etmek suçtur.

Gizli servis faaliyetlerini kamuoyu önünde tartışmak suçtur.

Bunu ben söylemiyorum... Yasa söylüyor.

DOĞRU VE MASUM BİR CEVAP DEĞİL

Ha, yasayı beğenmeyebilirsiniz, devlet operasyonlarında şeffaflık aranması gerektiğini öne sürebilirsiniz... Ama “cari” olduğu sürece, yasaya aykırı davranamazsınız.

Dolayısıyla, “silah taşınsa ne olur, taşınmasa ne olur” açıklaması, doğru bir açıklamadır ama buna verilecek “yayınlansa ne olur, yayınlanmazsa ne olur” doğru ve masum bir cevap değildir.