Abdurrahman Dilipak: Ayasofya açıldı sıra hilafette mi?

Yeni Akit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak, Ayasofya'nın açılmasının ardından başlayan hilafet tartışmalarını yazdı.

Ayasofya'nın ibadete açılmasının ardından hilafet ile ilgili de söylemler üretenler olmuştu.

Yeni Akit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak bu tartışmaların ışığında hilafet yeniden gelir mi ve laiklik ile çelişir mi konularını irdeledi. 

Dilipak, laiklik kavramının çıkışı ve Türkiye'de uygulamış ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

İşte o yazı:

Ayasofya açıldı ya birilerinin içine bir korku düştü: Sıra Hilafet’te mi? “Hilafet gelirse Laiklik elden gider” diye korkuyorlar. Birilerinin kafasında gerçekten hiçbir zaman olmayan dine karşı bir din gibi algılanan bir Laiklik var.

Bunlar aslında ne Laikliği, ne Cumhuriyeti, ne Bizantinizm’i, ne Teokrasiyi bilirler. Bilmediklerini de bilmezler, herkese de akıl vermeye kalkarlar. Çoğuna tek kelime ile Cumhuriyet nedir deseniz, bunların çoğu “Halkçılık” diyeceklerdir. (Denenmiştir, siz de deneyebilirsiniz) Halk, Ulus, Millet nedir onu da bilmezler. Bu hesaba göre bunlar 6 oku da bilmiyor demektir, çünkü Cumhuriyetçilik ve Halkçılık iki ayrı oktur. Aslında Hilafet olmadan zorlama ile de olsa o Laiklik dediğiniz şey de olmaz. Laiklik bir kilise kurumudur ve meşruiyetini İncil’den alır. Dayanağı Hz. İsa’nın “Tanrı’nın hakkı Tanrı’ya, kıral’ın hakkı kıral’a aittir.” Sonunda kıral da Tanrı’ya aittir. Laiklikte sözkonusu olan “Din” ve “Devlet” değil, “Kilise Devleti” ve “Seküler siyasi Devlet”tir.

Burada kilise denilen kurum Vatikan’ın şahsında egemen bir devlettir. Kilise devleti ve seküler devlet, ruh ve beden ilişkisi şeklinde tanımlanır. Seküler devlet kılıcı ile ruhani devleti korur, ruhani devlet de siyasi devleti Tanrı adına takdis eder. Dünyada birkaç Laik devlet vardır ve en meşhuru Fransa’da bile kamil anlamda bir laiklikten söz edilemez. Türkiye’deki Saint Benoit, Saint-Joseph, Notre Dame de Sion gibi kilise tarikatlarının mektepleri Fransa’nın himayesindedir ve Fransa’nın, başkenti Strasbourg olan Alsace-Lorraine Laiklik kuralları ile yönetilmez. Tıpkı Köln’ün başkenti olduğu Kuzey Ren Vestfalya, Vatikan’la yapılan kontrata göre yönetilir.

Yazının tamamı için tıklayın