Abdulkadir Selvi, AB'nin Erdoğan'a karşı bomba Türkiye itirafını yazdı
Kulis yazarlığının en önde gelen isimlerinden biri olan Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'nın AB yetkilileri ile yaptığı görüşmelerden aktardığı kulislerle yine gündem oldu. Selvi, AB'nin Türkiye ile diyalog kesme kararı almasının anlamsızlığını itiraf ettiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, önce Kremlin'e ardından da Brüksel'e giderek kritik görüşmelere imza attı.
Brüksel'de ana konunun göç olması beklenirken görüşme adeta bir AB müzakeresi görüşmesine dönüştü.
Vize, üyelik ve göç gibi konuların konuşulduğu görüşmelerde AB yetkililerinin Türkiye ile diyalog kesme kararının anlamsız olduğunu itiraf etmesi göze çarptı.
Tüm bu kulsi bilgilerini köşesine taşıyan Abdulkadir Selvi, bugünkü yazısında Brüksel kulislerini konu edindi.
İşte Selvi'nin Brüksel yazısı:
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Brüksel’de AB liderleriyle yaptığı
toplantıda çok önemli diyaloglar yaşandığı ortaya çıktı. Bunları
aktaracağım. Ama en sonda söyleyeceğimi en başta yazayım
istedim.
Göç konusu Türkiye ile AB arasında 4 yıl sonra yeniden ilişki
kurulmasına yol açtı ama bunu sadece göç parantezine sokmak
haksızlık olur. Göçten daha önemli olanı, Türkiye ile AB arasında
müzakerelerin başlaması olacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmeler sırasında AB ile katılım ortaklığı müzakerelerinin başlaması ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunu gündeme getirince, AB başkanları “Bunlar siyasi reformlara bağlı. Türkiye’nin siyasi görünümünün düzelmesi lazım. Siz reformlar konusunda somut adımlar atın. Biz de AB’ye katılım ortaklığı müzakerelerinin başlaması ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunda telkinlerde bulunalım” diye karşılık veriyorlar.
GÖÇMENLERİ GÖNDERMEYİN
Gelelim şimdi Brüksel’deki toplantıya...
“Herkesin eteğindeki taşları döktüğü bir toplantı oldu” deniliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Mart Mutabakatı’ndaki taahhütleri tek tek gündeme getiriyor, AB’nin bunları yerine getirmediğini söylüyor. AB başkanları ise tahmin edeceğiniz gibi, AB üyesi ülkelere Türkiye’ye yönelik yeni yükümlülükleri kabul ettirebilmek için öncelikli olarak Avrupa’ya düzensiz göçü engelleme kararını yeniden uygulamaya sokmayı öneriyorlar. “Aman siz yine kapıları tutun, göçmenler Avrupa’ya gelmesin” diyorlar. Türkiye ise müzakerelerin seyrine göre karar almayı tercih ediyor.