Abbas Güçlü: Uzaktan eğitimde esnek müfredata geçilmeli
Milliyet gazetesi yazarı Abbas Güçlü, "Yüz yüze eğitim müfredatını uzaktan eğitimle vermek büyük hata!.. Tam da bu süreçte sınav yerine öğrenci araştırma bazlı proje ödevlerine yönlendirilmeli, eminim ki daha faydalı olur" önerisinde bulundu.
Covid-19'a karşı alınan yeni önlemler eğitimin tekrar evlere çekilmesi, öğrencilerin ekranlara dönmesine sebep oldu. Bu karara yönelik eleştiriler her geçen güç artarken Milliyet gazetesi yazarı Abbas Güçlü, müfredat konusunda uyarıda bulundu. Güçlü, "Yüz yüze eğitim müfredatını uzaktan eğitimle vermek büyük hata!.. Tam da bu süreçte sınav yerine öğrenci araştırma bazlı proje ödevlerine yönlendirilmeli, eminim ki daha faydalı olur" önerisinde bulundu:
Uzaktan eğitim sadece öğrencileri değil, aileleri de her türlü ekrandan kaçar hale getirdi. Daha düne kadar, çocuklarımız ekran bağımlısı olmasınlar diye kural üzerine kural koyuyorduk, şimdi hepten ekranlara kilitledik! Öğrenciler bütün gün ekran karşısında. Yüz yüze eğitim müfredatını uzaktan eğitimle vermek büyük hata! MEB, bu süreçte, daha esnek müfredat denemeli ve öğrencileri “ekran bağımlısı” ya da “ekran bıkkını” haline getirmemelidir!..
Ekran dayatması!
Uzaktan eğitimde, elbette, ekrandan başka çare yok ama yaratacağı her türlü sıkıntıyı şimdiden düşünmekte yarar var. Gözler çoktan bozuldu, oturma şekilleri değişti, psikolojiler altüst oldu!..
Ders saati fazla
- Müfredat sadeleştirilmeli, çocuklar ve öğretmenler olarak telefon elimize yapışık geziyoruz. Uzaktan eğitimle tüm müfredatı verebileceğimizi düşünmek büyük hata.
- Oğlumu, bu süreçte okula hiç göndermedim. Haftada sadece 1 gün canlı dersi var. Ve öğretmeni fen bilgisinde sırf müfredatı yetiştirmek için 2. üniteyi atlayarak 3. üniteye geçti. Şaka değil. Anlatmadan geçti. Okulda işlemişler. Öyle dedi. Bir de çevrimiçi derslerde Türkçe dersi yok.
- Bu, öğretmenin suçu değil. MEB’in işleyişi böyle. İdareden bize de aynı şey söylendi.
- Tam da bu süreçte sınav yerine öğrenci araştırma bazlı proje ödevlerine yönlendirilmeli, eminim ki daha faydalı olur. Her derste müfredat çok yoğun, çocuk konuyu tam öğrenmeden diğer konuya geçiliyor.
- İlkokullarda 6 saat uzaktan eğitim tekrar gözden geçirilmeli. Ana dersler günde 4 saat verilmeli.
Ek ders için çocuklara bu eziyet yapılmamalı. Geçici bir program acilen hazırlanmalı.
- Aynı müfredat, aynı hızla işleniyordu, yüz yüze 2 gün gelen çocuklar için bile çok büyük sorundu. Özellikle bu sene 1. sınıflarda çok büyük sorun oldu. Okuma yazma süreci oldukça zor geçiyor, biraz daha yavaşlatılmalı ve müfredat hafifletilmeli.
- Müfredat yetişsin diye koştur koştur işleniyor konular. Çok yanlış. Müfredatta farklılaştırma yapılıp anlayarak geçecekleri bir düzen oluşturulmalı.