'AA Oradaydı' özel koleksiyonunun dağıtımına başlandı
AA'nın arşiv niteliğindeki "AA Oradaydı" serisinin özel koleksiyon baskısının ilk örneği, Başbakan Vekili ve Başbakan Yardımcısı Akdoğan'a takdim edildi.
Başbakan Vekili ve Başbakan Yardımcısı Akdoğan, AA Editör Masası'na konuk oldu.
Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Akdoğan'a, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, tarafından "AA Oradaydı" serisinin özel koleksiyon baskısının ilk örneği verildi.
Öztürk, özel koleksiyon baskısının, Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar ve özel kitap koleksiyonerlerine verileceğini belirterek, "Piyasada parayla satılmayacak. Koleksiyonerler aracılığıyla bu kitapların çok uzun yıllar saklanacağını ümit ediyoruz. Böylece 50 yıl sonra bu kitapların müzayedelerde ortaya çıkmasını ve yıllar sonra da hatırlanmasını ümit ediyoruz" dedi.
Yalçın Akdoğan, basınla ilgili birimlerin bir bakanlığın sorumluluğunda olmasının orayı bir iletişim bakanlığı havasına büründürdüğünü belirterek, "Adı iletişim bakanlığı olmasa da misyon olarak bu çerçevede bunları harekete geçiriyoruz. Hepsinin temel fonksiyonu da kamu diplomasisi olmak üzere" diye konuştu.
Kamu diplomasisinin uluslararası kamuoyu oluşturmak için üretilmiş bir kavram olduğunu ancak artık dış gelişme, iç gelişme, dış siyaset, iç siyasetin içiçe geçtiğini ifade eden Akdoğan, şunları söyledi:
"Her olay herkesi ilgilendiriyor. Bu yüzden kamuoyu oluşturmak da bu içe dönük kamuoyu oluşturmak olabilir, dışa dönük olabilir, Türkiye'nin temel tezleri, hassasiyetleri, öncelikleri, temel çıkarları ne varsa bu konuda doğru bilgilendirmeyi yapmak, kamuoyu oluşturmak önem taşıyor. İletişim birimlerimizin, kurumlarımızın da bu amaç çerçevesinde bu anlayışla hareket etmeleri önem taşıyor. Anadolu Ajansı bu konuda bence önemli bir fonksiyon görüyor özellikle bu yurt dışındaki faaliyetler açısından. Son dönemde gerçekten ivme kazanan bir yapısı var AA'nın. Yani o klasik kendi kabuğunu kıran, ileriye doğru vizyon geliştirerek, Türkiye'nin 2023 vizyonu gibi, kendine ileri hedefler koyarak yol yürüyen bir Anadolu Ajansı var. Ben bundan dolayı hem Genel Müdürümüzü, hem yönetim kurulu ve bütün çalışan arkadaşlarımızı kutluyorum ve çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum."
Akdoğan, daha sonra kendisine Öztürk tarafından takdim edilen kitapların özel koleksiyon baskısının sertifikalarını imzaladı. Ardından, Öztürk, AA Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş, AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Ömer Ekşi ve editörlerle hatıra fotoğrafı çekildi.
Sadece 500 adet basıldı
Kitabevlerinde satışa çıkarılmayacak "AA Oradaydı" özel koleksiyon serisi, 500 adet basıldı. İthal keten kağıttan kapak kullanılan seride, tam mat kağıda 8 renk özel basım yapıldı. Numaralı hazırlanan kitapların içinde bulunan sertifikayla kime verildiğinin kaydı tutuluyor.
Anadolu Ajansı, son yıllarda ön plana çıkardığı uluslararası haberciliğini kitap dünyasına taşıyarak, en zor anlarına tanıklık ettiği üç ülkeye dair arşiv değeri taşıyan "AA Oradaydı" kitap serisini yayımlamıştı.
Daha sonra İngilizce ve Arapça baskıları da yapılan serinin özel koleksiyon baskısı ise ilk kez Başbakan Vekili ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'a takdim edildi.
AA habercilerinin gözlemlerini "Oradaydı" başlığıyla sunuyor
Serinin ilk kitabı "Yarım Kalan Devrim: Mısır", AA habercilerinin Mısır'da olayların sembolü olan Tahrir ve Rabia meydanlarındaki gözlemlerini, şahitliklerini ve olaylar esnasında yaşadıklarını "Oradaydı" başlığı ile sunuyor.
Mısır kitabında AA foto muhabirleri tarafından çekilen çok sayıda özel fotoğraf kullanıldı. Özellikle Rabia Meydanı'na yapılan kanlı müdahalede olay yerinde olan habercilerin psikolojilerinin nasıl bozulduğu ve olaylardan nasıl etkilendiği ilk kez bu kitapta anlatıldı. Birçok habercinin kanlı olayları izlerken gözyaşlarını tutamadığı ve uzun süre etkisinden kurtulamadığı, tanıklıklar bölümünde anlatılıyor.
Kitapta, tüm dünyada yaygınlaşan Rabia işaretinin nasıl ortaya çıktığı da ilk kez detaylıca anlatılıyor. AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk'ün kendi tanıklığını anlattığı bölümde, Mısır'da Rabia işaretini ilk keşfeden ve gösteren kişilerin fotoğrafı yer alıyor.
"Abluka, Savaş, Direniş: Gazze", serinin ikinci kitabı. Olayları yakından takip eden AA habercileri, Gazze'de bombardıman esnasındaki gözlemlerini, şahitliklerini ve olaylar esnasında yaşadıklarını "Oradaydı" başlığı ile okuyucuya birinci elden sunuyor. Kitapta AA Genel Müdürü Kemal Öztürk'ün "Bombaların Altında Diplomasi ve Habercilik" başlıklı şahitliği de yer alıyor.
Filistin kitabında AA foto muhabirleri tarafından çekilen çok sayıda özel fotoğraf kullanıldı. Şucaiyye ve Gazze'deki kanlı müdahalede olay yerinde olan habercilerin psikolojilerinin nasıl bozulduğu ve olaylardan nasıl etkilendiği, bu kitapta anlatılıyor.
Serinin üçüncü kitabı "Yetim Kalan Ülke: Suriye" ise 30 kişilik haberci ve editör ekibi tarafından altı ayrı bölüm olarak hazırladı. Kitapta, Suriye siyasi tarihinden başlayarak, günümüzde ülkenin içinde olduğu acı, tahribat ve insanlık dramı anlatılıyor. Suriye'nin tarihi, silahlı muhalefet süreci, savaşın getirdiği açlık, ölüm ve hüznü anlatan "Yetim Kalan Ülke Suriye" kitabı ile savaşın acı bilançosu gözler önüne seriliyor.