2024’te Otomobil Fiyatları Kağıt Üzerinde Artsa Da Reel Olarak Düşüş Gösterdi

2024’te otomobil fiyatlar enflasyondan arındırıldığında kâğıt üzerindeki artışın aksine düşüş gösterdi.

Türkiye'nin en çok satan otomobillerinden Fiat Egea, Renault Megane ve Togg T10X gibi araçların reel fiyatlarında ciddi bir azalma gözlendi. Bu düşüş tüketiciyi nasıl etkiledi? İkinci el araçlar da benzer bir durumu yansıtarak fiyat artışlarının reel olarak gerilediğini gösterdi. Otomobil alıcıları bu durumu nasıl değerlendirdi? 

2024’te Otomobil Fiyatları Kâğıt Üzerinde Arttı

2024 yılı Türkiye otomotiv sektörü için oldukça hareketli geçti. Yılın sonlarına yaklaşırken otomobil fiyatlarıyla ilgili ilginç bir gelişme yaşandı. Enflasyon ve döviz kurlarına rağmen Türkiye’nin en çok satan otomobillerinin fiyatları aslında beklenenin aksine reel olarak düşüş gösterdi. 2024’te otomobil fiyatlarının gerçek durumu neydi? Sıfır araç alıcıları enflasyonun etkisiyle nasıl bir değişim gördü? İkinci el otomobillerdeki durum nasıl? Yıl başında otomobil fiyatlarının büyük oranda artması beklenirken 11 ay sonunda otomobil fiyatları kâğıt üzerinde yükselmiş olsa da enflasyondan arındırıldığında birçok modelde gerileme görüldü.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre ulaşım enflasyonu 26,2 seviyesinde kalırken 2024’te en çok satan ilk 10 otomobilden 8’inin fiyat artışı bu oranın altında kaldı. Fiat Egea, Renault Megane, Togg T10X gibi araçların reel fiyatlarında ciddi düşüşler yaşandı. Sıfır araç almak isteyenler 2024 yılına kıyasla fiyatların aslında ne kadar değiştiğini merak ediyor.

Egea ve Megane Fiyatlarında Düşüş Var

Türkiye’nin en çok satan otomobillerinin başında gelen Fiat Egea’nın fiyatı, yılın ilk 11 ayında yüzde 6.58 artarken, enflasyondan arındırıldığında gerçek fiyatı yüzde 19,7 oranında düştü. Yine Renault Megane Sedan’ın fiyatı yüzde 20,1 artış gösterse de reel fiyatı yüzde 6,1 azaldı.

Togg T10X ise fiyat değişikliği yaşamayan modeller arasında yer aldı. Diğer yandan yalnızca Toyota Corolla’nın reel fiyatı artarak yüzde 7,5 oranında bir artış gösterdi. Bu düşüşler pazarda nasıl bir etki yarattı? Otomobil alıcıları, bu fiyat değişikliklerini nasıl değerlendirdi? Sıfır otomobillerdeki düşüşün bir benzeri ikinci el piyasasında da gözlemlendi. İkinci el otomobil fiyatları yılın başından bu yana enflasyonun üzerinde bir artış gösterse de reel olarak yüzde 16 civarında bir gerileme yaşandı. VavaCars ve BETAM tarafından yapılan analizler ikinci el araçlarda fiyatların neredeyse 16 aydır düşüş eğiliminde olduğunu ortaya koydu.

Pazarın Artan Rekabeti ve GSR 2 Geçişinin Rolü

Fiyat artış hızındaki yavaşlamada pazarda artan rekabet ve GSR 2 geçişinin etkisi büyük rol oynadı. Stok baskısı ve üretim süreçlerindeki zorluklar otomobil fiyatlarını kontrol altında tutmaya yardımcı oldu. Özellikle 2024’ün sonlarına doğru piyasada meydana gelen bu durgunluk otomobil alıcılarını nasıl etkiler? Önümüzdeki dönemde otomobil fiyatlarının nasıl bir seyir izleyeceği büyük bir merak konusu oldu.

Emekliye 19.15’te Müjde Geldi! Maaş Zammı Öncesi Müthiş Haber SGK Didik Didik İnceliyor! Emekli Maaşınız Kesilebilir Ocak 2025'te Verilecek En Düşük Emekli Maaşı Belli Oldu 2025 ZAMMI BELLİ OLDU! İşte Yüzde 40-69 ve 70 Üzeri Engelli Maaşı SSK ve Bağ-Kur Emeklileri İçin Taban Maaş Düzenlemesi: 'Fazlası Olmaz' Denildi! Asgari Ücrete İLAVE ZAM Gelecek Mi? İlk Kulis Bilgisi Geldi