2000 Yılından Sonra Emekli Olanları İlgilendiriyor! Tek İşlemle Maaşlarınız Artıyor

Yıllarca iş hayatında çok çalışmış olan vatandaşlar, belirli şartları yerine getirerek SGK'dan emekli maaşı almaya hak kazanıyor.

Bazı emekliler ise daha yüksek emekli maaşlarını net bir şekilde almaya hak kazanıyor. SGK'ya şahsen başvurmanız gerekmektedir. Yaş, prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını sağlayan kişilere Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hayatlarının geri kalanı boyunca aylık ödemesi yapılmaktadır. Çeşitli faktörlere bağlı olarak, farklı insanlar farklı maaşlar alırlar.

Emekli maaşları, özellikle sigorta süresi boyunca yaş, sigorta türü ve prim ödemelerinden doğrudan etkilenir. Elbette bazı vatandaşlar daha yüksek emekli maaşı almaktadır. SGK'ya göre, 2000 yılından önce BAĞ-KUR'a üye olan vatandaşlar için bu gayet mümkün.

Maaşta %20'ye Kadar Artış Olabilir

Daha önce çalışma hayatlarının tamamı boyunca SSK ve BAĞ-KUR'da sigortalı olan kişiler adına söz alan yetkililer, emekli maaşlarının son 2 bin 520 güne ait prim durumlarına göre hesaplandığını söyledi. Prim ödemesinin daha fazla olduğu bu yedi yıllık süre içinde kişi, hangi kolda olduğuna göre değişen şartlarda emekli olma hakkına sahiptir. BAĞ-KUR'dan SSK'ya geçerseniz ve SSK'ya daha fazla prim öderseniz %20'ye varan maaş artışı mümkündür.

Primler Eşit Olduğunda Maaş Hesabı Nasıl Yapılmaktadır?

Emeklilik hesabının son 7 yılda yapılan prim ödemelerine göre belirlendiğini söyleyen yetkililer, primlerin eşit olması durumunda daha fazla prim alan koldan emekli olacaklarını söylediler. Diğer bir ifade ile sigortalı, çalışma hayatının son yedi yılında hem BAĞ-KUR'a hem de SSK'ya prim ödemişse, yani her ikisine de prim ödemişse, son ödediği primin durumuna göre emekli olmuş sayılır. O statüye bağlı olarak ikramiye ve diğer ek ödeme tutarları da belirlenir.

SGK, Asgari Ücretlilere 25 bin TL'lik Toplu Ödeme Yapacak

SGK, 25.000 TL'lik bir toplu bir nakit ödeme yapacak. Bu ödemeden yalnızca çalışan kadınlar yararlanabilmektedir. Doğum yapan SSK'lılar ödemeleri hemen alabiliyor. Ayrıca nakit yardımı koşulsuz ve geri ödemesiz olarak verilmektedir. Fırsatları kaçırmamak ve şartları sağlamak isteyenler hemen başvurabilir.

Çalışan Kadınlara Büyük Destek

SSK'lı olarak çalışma hayatını sürdüren ve doğum yapan kadınlara devlet tarafından birtakım haklar tanınmaktadır. Kadın doğumdan sekiz hafta önce ve sekiz hafta sonra olmak üzere toplam 16 hafta izin hakkını kullanabilir. İkiz doğum durumunda kadınlara ayrıca 2 hafta daha izin verilir. Ayrıca devlet annelere bu izin döneminde maddi yardımda da bulunuyor.

Çalışan kadınlar, doğum yapmaları durumunda ödenek alırlar. Brüt asgari ücret üzerinden ödeme tutarı hesaplanır. 2023 yılında asgari ücrete yapılan zam sonrası doğum yardımı ödemelerinde de artış yaşandı. Annelere doğum izni için verilecek miktar brüt asgari ücret 10.008 TL olmak üzere 25000 TL'ye yükseltildi. Bu ödeme IBAN üzerinden yapılmaktadır. Fakat eğer başvuru sırasında hesap numarasını belirtmediğiniz takdirde ödeme PTT'den yapılacaktır.

Başvuru Şartları Nelerdir?

SGK'dan toplu ödeme almak için başvuru şartları belirlendi. Ödemeye hak kazanabilmek için aşağıdaki şartlar aranmaktadır. Bunlar:

Doğumdan önceki yılda en az 90 günlük sigorta primi ödenmesi gerekiyor.

Bu yardım, doğum izninin başlamasından önce işinden ayrılan kişiler için geçerli değildir.

Kadının iş yerindeki sigorta kapsamı devam etmelidir.

Doktor raporu kadın çalışan tarafından iş yerine getirilmelidir. İş yeri ise diğer işlemleri yürütür.

Kadınların yeni doğum yapmış olmaları halinde bu geri ödemeyi alabilmek için başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Ön koşulları sağlıyorsanız, doğum desteği için SGK'ya dilekçe verebilirsiniz.