'13 asker dost ateşiyle mi şehit oldu?'

"Askerlerimizin ‘dost ateşi’ sonucu ölüp ölmediğini bilmek hakkımız" diyen köşe yazarları "13 asker nasıl şehit oldu?" diye sordu...

GAZETECİLER.COM
Diyarbakır'dan gelen acı haber öfkeye yola açtığı kadar bazı sorular sorulmuyor değil. Bir çok köşe yazarı askerlerin ölümüne yol açan yangının nasıl çıktığını sorarken kuşkulu noktalara işaret ediyor.

Hürriyet yazarı İsmet Berkan, 13 askerin hayatını kaybettiği çatışmada görgü tanıklarının ifadeleri ve uzmanların yorumlarını hatırlatararak "13 asker nasıl şehit oldu?" diye sordu.

"Askerlerimizin ‘dost ateşi’ sonucu ölüp ölmediğini bilmek hakkımız" diyen Hürriyet yazarı yanıt bekliyor:

"GENELKURMAY Başkanlığından yapılan açıklamada, Silvan kırsalındaki çatışmada şehit olan 13 askerin, PKK’lıların el bombası atması sonucu çıkan yangında öldükleri söylendi.
El bombasıyla öyle yangın çıkar mı çıkmaz mı, bildiğim konular değil. Ama el bombasından çıkan yangından o el bombasını atanların neden etkilenmediğini doğrusu pek anlayamadım.
Öte yandan dün itibarıyla ortaya çıkan bazı görgü tanıkları, çatışma bölgesinin helikopterler tarafından bombalandığını ve bu bombalama sonrası yangın çıktığını söylüyorlar.
Sanırım, askerlerimizin ‘dost ateşi’ sonucu ölüp ölmediğini bilmek hakkımız."

Yazının tamamını okumak için

ORAL ÇALIŞLAR: SİLVAN DA NE OLDU?

Radikal yazarı Oral Çalışlar da aynı sorunun izini sürmüş köşesinde: Silvan'da ne oldu?
:

"Genelkurmay Silvan olayını açıklarken, ‘teröristlerin attıkları bombanın neden olduğu yangın’ ibaresini kullandı. Ancak, askeri uçakların attığı bombaların yangına neden olduğu iddiası İçişleri Bakanı’na sorulduğunda; “Bunun bir önemi yok gidenleri geri getirmez” cevabını verdi.
Gerçekten Silvan’da ne oldu?
Hükümetin olayı kamuoyuna doğru bir şekilde aktarmasını bekliyoruz."

Yazının tamamını okumak için

CÜNEYT ÖZDEMİR: YANGIN NASIL ÇIKTI?

Bir başka Radikal yazarı Cüneyt Özdemir de konuyu gündemine akan yazarlardan. Özdemir "Basit bir soru: Yangın nasıl çıktı?" diyerek başladığı sorgulamaya şöyle devam ediyor:

Yeni İçişleri Bakanımız İdris Naim Şahin basın karşısına ilk kez 13 şehit nedeniyle çıkıp sorulara cevap verdi. Sorulardan bir tanesi PKK’ya yakın Fırat News adlı internet sitesinde ortaya atılan iddia ile ilgiliydi. İddiaya göre şehit düşen askerlerimiz Türk savaş uçaklarından atılan bombalar sonrası çıkan yagında ölmüştü. Hayli provokatif bu iddiayı gazeteciler çekinmeden Bakan’a sordular. Bakan Şahin “Yangın, ya ateşle çıkar ya bombayla çıkar ya roketle çıkar ya benzinle çıkar. Netice itibariyle yanmıştır, yakılmıştır. Sebebini araştırmak, sebebini söylemek bir şey ifade etmiyor” gibi tuhaf bir cevap verdi.
Sizce de 13 askerin şehit düştüğü yangının sebebi bir şey ifade etmiyor mu sahiden?
Oysa bence çok şey ifade ediyor.
Hele Dağlıca baskınındaki komutan hatalarını gördükten sonra daha da çok şey ifade ediyor. Hele PKK’nın döşediği mayınlar nedeniyle 6 askerimizin şehit düştü açıklamaları yapılıp o mayınları Türk askerlerinin yerleştirdiğini öğrendikten sonra çok daha fazla şey ifade ediyor.

Yazının tamamını okumak için

MEHMET ALTAN: EL BOMBASI ORMAN YAKAR MI?

Star gazetesinin baş yazarı Mehmet  Altan'ın da çatışmanın detaylarına dair soruları var:

Sormaya başladım:

Komando birliği nasıl pusuya düşer ve nasıl bu kadar büyük zayiat verir?

El bombası 13 askerimizin kaçıp kurtulmasını engelleyecek kadar vahim bir orman yangını çıkarır mı?

Ben gündüz gerçekleşen ‘PKK saldırısı’ pek hatırlamıyorum, bu da garip değil mi?

Sorularıma cevap ararken, ‘Diyarbakır’ın Silvan ilçesine bağlı Dolapdere Köyü kırsalında 13 askerin hayatını kaybettiği çatışmaya yakından tanık olan bir korucu olayın iç içe geçen asker ve PKK mevzilerinin iki Türk uçağının bombardımanı sonucu yaşandığını anlattı’ içerikli bir habere de rastladım...

Nereden bakılırsa bakılsın ve gerçek ne olursa olsun, doğru dürüst bir savunma gücüne sahip bir ülkede yaşanmaması gereken ve 13 çocuğumuzun ölmesine, yedisinin de yaralanmasına neden olan vahim bir skandal ortalıkta duruyor.

Yazının tamamını okumak için

Fatih Altaylı'dan Serhat Akın iddiası: Fenerbahçeli iki yöneticinin adları öne çıkıyor