12 kanala birden yalan reklam cezası
2012 Ekim ayı itibari ile 12 medya kuruluşuna yanıltıcı reklam yayınlamaktan 1 milyon 145 bin TL idari para cezası yaptırımı uygulandı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Haliç Kongre Merkezi'nde "3. Reklam Sempozyumu"na konuk oldu. Dünya genelinde reklam yatırımlarında 2011 yılından 2012 yılına geçildiğinde ortalama yüzde 2,8 bir büyüme gerçekleştiğini ifade eden Bakan Yazıcı, "Ülkemizde de reklam piyasası ekonomik gelişmelerden payını almakta ve her geçen yıl reklam harcamaları ekonomiye paralel olarak artış göstermektedir. Türkiye'de 2012 yılının ilk 6 ayında gerçekleşen toplam reklam harcamaları 2011 yılının aynı dönemine oranla yüzde 5'lik bir büyüme gerçekleştirmiştir. Bu yılın ilk 6 ayındaki reklam harcamaları ise 2 milyar 396 milyon TL'ye ulaşmıştır. Televizyon yüzde 56 ile reklam yatırımlarında en büyük paya sahip. Global alamda yüzde 12 büyüme oranıyla 2012 yılının en çok büyüyen reklam mecrası olarak internet reklamcılığı öngörülmektedir. Bu alanda ülkemizde gerçekleştirilen toplam yatırım miktarı 417 milyon TL'dir. Ülkemizde 2012 yılının ilk 6 ayında internet reklamcılığı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 34 buçuk oranında bir büyüme yakalamıştır. Toplam reklam pastası içerisinde yaklaşık yüzde 8 pay ile 3'ncü sırada bulunan internet mecrasının bu büyüme hızıyla yakın bir gelecekte en önemli reklam mecrası haline dönüşeceği tahmin edilmektedir" dedi.
Sağlık beyanı içeren reklamlara da değinen Bakan Yazıcı, "Reklam pastasındaki büyümeye paralel olarak reklam sektöründe yaşanan problemlerde de artış göstermektedir. Özellikle internet mecrasında yer alan reklamlara bakıldığında piyasaların kozmetik veya gıda takviyesi kapsamında giren ürünlerle dolu olduğu görülmektedir. Saç dökülmesi problemine ve kelliği önleyen istenmeyen kılları birkaç seansta tamamen yok eden zayıflatıp fit görünüp kazandıran, yağları yakıp kasa dönüştüren, boy uzatan, cinsel performansı arttıran, cinsel sorunları çözen, sigarayı bıraktıran gibi gerçek dışı tanıtımlar reklam yoluyla iletişime dönüşülmektedir. Üstelik bu ürünlerin çeşidi ve sayısı da giderek artmaktadır. Bu tür ürünlerin reklam ve tanıtımlarında neredeyse estetik sağlık problemlerinin çözüldüğü bile pervasızca söylenebilmektedir. Ancak bu beyanlar gerçekle maalesef örtüşmemektedir" diye konuştu.
Bakan Yazıcı, piyasaya sunulan birçok ürünün yararı olmadığı gibi ölümlere varan ciddi sorunlara da yol açtığını söyledi. Hayati Yazıcı, "Bu denli iddialı beyanlar ile piyasaya sunulan ürünlerin pek çoğunun yararı olmadığı gibi, kimilerinin de ölümlere varan ciddi sorunlarına sebep olduğu ortada. Bunun yanında son senelerde yapılan kimi ilmi araştırmalar, bitki esaslı element ve bileşenlerin muhtelif sıhhat sorunlarının tedavisinde olumlu etkileri bulunduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle fakülteler ve ilgili kurumlar tarafından, tedavi edici yanı olan ürünlerin, piyasaya takdiminden evvel gerekli incelemeleri yapması, bu ürünlerin üretim, dağıtım ve satışının da kontrol altında olması uygun yöntemdir. Bu tür ürünlerin mutlaka hekim tavsiyesi ve denetiminde tüketilmesi gerekiyor. Bu minvalde tüketicilerimizin bilinçli ve çok dikkatli olmaları önemlidir. Her tür ürünün bitki içerikli dahi olsa mutlaka o konuyla ilgili bir doktora sorarak kullanılmalıdır" şeklinde konuştu.
Son 3 senede sıhhat, bijuteri veya gıda takviyesi kapsamına giren ürünlerin reklamlarına dair şikayetlerin önemli oranda arttığını ifade eden Bakan Yazıcı, 2 Ekim ayı itibari ile 12 medya kuruluşuna 1 milyon 145 bin TL idari para cezası yaptırımı uygulandığını söyledi.
(Murat Horoz/İHA)